Dit is het moment waarop we ontdekken wat fictie is: uit onderzoek blijkt dat we op een onverwachte leeftijd leren “acteren”

Janine image
door Janine

11 September 2024

Freepik

Advertisement

Het onderscheid tussen werkelijkheid en fictie en het vermogen om te doen alsof lijken ingewikkelde concepten, maar ze worden veel eerder geleerd dan we dachten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek over dit onderwerp.

De helft van de kinderen weet vóór de leeftijd van 12 maanden te doen alsof

Een nieuw onderzoek, het eerste in zijn soort, heeft benadrukt dat we al heel vroeg leren begrijpen wat fictie is en dit in de praktijk kunnen brengen. Hoewel het misschien een complexe kunst lijkt, beginnen kinderen kort na de geboorte en binnen drie jaar na hun leven te begrijpen wat het is.

Het onderzoek werd geleid door Elena Hoicka, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Universiteit van Bristol, Engeland, en toonde aan dat 50% van de kinderen al op éénjarige leeftijd kan “acteren”. Natuurlijk is het leren wat fictie is en het in de praktijk brengen ervan een evolutionair proces, dat geleidelijk in de loop van de tijd plaatsvindt, maar dat “al heel vroeg in het leven begint en cognitieve en sociale vaardigheden vooruit helpt”, legt Hoicka uit. "Doen alsof is een cruciaal onderdeel van het leren, de creativiteit, de vriendschappen en het begrip van andere mensen bij kinderen. Deze studie brengt de vele stadia en typen ervan in kaart."

Advertisement

18 soorten fictie vanaf 4 maanden: het onderzoek

Freepik

Om tot deze ontdekking te komen werd een onderzoek uitgevoerd onder 900 ouders in de VS, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk, van wie de kinderen tussen nul en 47 maanden oud zijn. De laagste leeftijdsgrens waarbij het begrijpen van fictie werd geregistreerd, werd geschat op ongeveer vier maanden. De helft van de kinderen van precies één jaar kon bewust en vaak doen alsof, terwijl ongeveer 50% rond de dertien maanden kon begrijpen wanneer de anderen deden alsof.

Tijdens deze vroege levensfasen identificeerde Hoicka, samen met co-auteur Eloise Prouten, 18 verschillende soorten fictie die beginnen en zich vervolgens ontwikkelen. Op éénjarige leeftijd is een veel voorkomend voorbeeld het doen alsof je slaapt, of je tanden poetsen met alleen de hulp van je vingers en doen alsof je uit een leeg glas drinkt, waarbij je het lichaam of een aantal voorwerpen gebruikt om de recitaties in praktijk te brengen. " Vervolgens gaan we verder met "doen alsof het ene voorwerp het andere is, bijvoorbeeld dat een banaan een telefoon is. Dit stimuleert het creatieve spelgevoel van kinderen, omdat ze zich elk voorwerp kunnen voorstellen waarmee ze willen spelen.”

Fictie en fantasie: hoe te spelen met kinderen op basis van hun leeftijd

Rond de leeftijd van twee jaar wordt doen alsof echter abstracter, waarbij denkbeeldige scenario's buiten de werkelijkheid worden opgevoerd, zoals het besturen van een ruimteschip, de prinses van een kasteel zijn of zelfs dieren. “Omdat hun taalvaardigheden zich ook ontwikkelen, kan dit hen helpen om op nieuwe manieren te doen alsof, waardoor ze uitgebreide plots kunnen creëren wanneer ze dat doen.” Op de leeftijd van drie jaar bereikt doen alsof een hoogtepunt van creativiteit en verbeelding, waarbij denkbeeldige vriendjes betrokken zijn met wie ze een verzonnen, rijk gedetailleerd avontuur beleven.

Dit is het eerste onderzoek naar het vroeg leren van fictie dat de ontwikkeling ervan in de eerste drie levensjaren volgt. Volgens Hoicka kunnen deze bevindingen, samen met verder onderzoek, worden gebruikt om verschillen in de ontwikkeling van kinderen in de vroege kinderjaren te beoordelen, maar vormen ze ook een nuttig hulpmiddel voor ouders en leerkrachten om “beter te begrijpen hoe te spelen met kinderen in verschillende ontwikkelingsstadia”. Voor de helft van de kinderen begint het spel van het doen alsof al wanneer het eerste kaarsje nog niet is aangestoken.

Advertisement