De op een na grootste diamant ter wereld ontdekt: een schat van 2492 karaat

Janine image
door Janine

18 September 2024

De nog naamloze diamant van 2.492 karaat, ontdekt in Botswana door Lucara Diamond Corp.

Lucara Diamond Corp./Facebook

Hoe groot kan een diamant zijn? Deze vraag kan voortkomen uit simpele nieuwsgierigheid of puur economische redenen, maar het antwoord is vaak verrassend. Zo werd onlangs in Botswana de op één na grootste diamant ter wereld met een gewicht van 2492 karaat gevonden. Het is een ontdekking die de rol van het Afrikaanse land in de zoektocht naar diamanten bevestigt, maar tegelijkertijd tot enkele economische en sociale overwegingen leidt.

In Botswana is de op een na grootste diamant ter wereld gevonden

We zijn in de Karowe-mijn, in het noordoosten van Botswana in het zuiden van Afrika. Hier heeft het bedrijf Lucara Diamond Corp. een diamant van 2.492 karaat opgegraven, de grootste ooit ontdekt in meer dan 100 jaar en de op één na grootste diamant ter wereld. Deze vondst, geïdentificeerd dankzij een specifieke röntgentechnologie, bevestigt dat Botswana een belangrijke speler is in de zoektocht en ontdekking van diamanten. En het is niet alleen een economische kwestie.

Lucara Diamond Corp. heeft behalve het gewicht geen andere informatie over de diamant vrijgegeven en daarom kennen we de waarde of kwaliteit ervan niet. Tegelijkertijd kunnen we echter een relatief precies idee krijgen: in 2017 werd de Lesedi La Rona-diamant, eveneens ontdekt in Karowe, verkocht voor meer dan 50 miljoen dollar. Zijn gewicht? “Slechts” 1111 karaat, vergeleken met de 2492 karaat van de nieuw ontdekte diamant.

Wat is de grootste diamant ter wereld?

De Cullinan diamant in zijn oorspronkelijke ruwe vorm en de negen grote stukken waarin hij werd geslepen

Sconosciuto - Plate I, The Cullinan (1908)/Wikimedia commons - Public domain

De diamant die Lucara Diamond Corp. in Botswana heeft gevonden, is echter niet de grootste die ooit is gevonden. Het record staat op naam van de legendarische diamant Cullinan met een gewicht van 3106 karaat, die in 1905 in Zuid-Afrika werd gedolven. Vandaag de dag bestaat de Cullinan niet meer, althans niet in zijn oorspronkelijke vorm, omdat hij in verschillende edelstenen is geslepen, waarvan sommige even beroemd zijn. De Cullinan I, bijvoorbeeld, staat bekend als de Grote Ster van Afrika en is gezet op de scepter van Britse vorsten: hij weegt 530 karaat en is de grootste geslepen kleurloze diamant ter wereld. Eveneens een record.

De diamant die in Karowe werd ontdekt, heeft een recordgewicht van 2492 karaat, zoals president Mokgweetsi Masisi van Botswana tijdens een ceremonie liet zien. Het zou niet alleen de op één na grootste diamant ter wereld zijn, maar ook de grootste die ooit in het Afrikaanse land is gevonden.

Diamanten en Afrika

Er zijn inmiddels verschillende Afrikaanse staten die kunnen bogen op belangrijke diamantmijnen en -vondsten. Tegelijkertijd zijn er nu verschillende controverses over verschillende aspecten van het delven en op de markt brengen van deze stenen. Om bij de Cullinan te blijven, veel Zuid-Afrikanen eisen bijvoorbeeld de teruggave van de stenen die zijn verkregen door het slijpen: ze werden gedolven tijdens de koloniale periode en zouden daarom moeten worden teruggegeven. Botswana is daarop geen uitzondering: de regering van het land probeert al jaren een wet in te voeren die de controle over natuurlijke hulpbronnen zou vergroten, in weerwil van de mijnbouwbedrijven.

Wat het perspectief ook is, de kwestie van diamanten en Afrika is tegenwoordig opener dan ooit. Nu het koloniale verleden achter de rug is, althans in de ergste aspecten, is het Afrikaanse continent een van de belangrijkste spelers in de sector van natuurlijke hulpbronnen. En niet alleen vanwege het gewicht van diamanten.