Wetenschappers hebben de huid van muizen doorzichtig gemaakt dankzij deze voedingskleurstof voor chips

Janine image
door Janine

12 September 2024

Freepik

Wetenschappers hebben ontdekt dat een veelgebruikte voedingskleurstof in sommige populaire snacks door de huid van muizen heen kan kijken. Laten we er meer over te weten komen.

Kleurstof voor tortillachips kan de huid doorzichtig maken

We kennen allemaal tortillachips, maïschips met een driehoekige vorm. Een bekend Amerikaans merk gebruikt een oranje voedingskleurstof om deze snacks te kleuren, en het is deze stof die aanleiding heeft gegeven tot een verbazingwekkende ontdekking: het maakt de huid van knaagdieren bijna volledig transparant, al is het maar tijdelijk, maar ook hun spieren en inwendige weefsels.

Met andere woorden, wetenschappers zijn in staat geweest om in het inwendige van muizen te kijken, waarbij ze röntgenstralen en andere sci-fi hulpmiddelen overtroffen om iets mogelijk te maken dat tot nu toe totaal onverwacht en onvoorstelbaar was. De ontdekking zou een enorm potentieel kunnen hebben vanuit het oogpunt van diagnostische beeldvorming, ook gezien het feit dat de verkregen resultaten omkeerbaar zijn. Maar wat is de kleurstof in kwestie?

 

Yellow 5, de "magische" kleurstof waarmee je door de huid heen kunt kijken

Voor en na: de huid van de muizen wordt transparant met voedselkleurstof

The Brongersma Lab at Stanford University

Het gaat om tartrazine, ook bekend als Yellow 5, dat, zoals onthuld in het recente onderzoek, biologische weefsels tijdelijk transparant kan maken. Met behulp van een microscoop en door de kleurstof op knaagdieren te wrijven, konden de onderzoekers hun organen met het blote oog op een buitengewoon scherpe manier observeren. De innovatieve procedure is in feite heel eenvoudig: het is voldoende om de oplossing op de haarloze huid van de muizen aan te brengen en te masseren, en een paar minuten later wordt dit gedeelte transparant. Door de kleurstof van de huid te verwijderen, wordt alles weer zoals het vroeger was.

Guosong Hong, een bio-ingenieur aan de Stanford University en co-auteur van het onderzoek, zei: “Biologische weefsels, zoals huid, zijn meestal niet transparant omdat het licht wordt verstrooid als het er doorheen gaat. Vlees bestaat echter uit andere materie, voornamelijk vet en water, die licht breken. Fotonen kaatsen van een waterdeeltje naar een lipide deeltje en worden uiteindelijk geabsorbeerd door een molecuul.

Kan de kleurstof de menselijke huid ook transparant maken?

Tartrazine heeft echter het buitengewone vermogen om blauwe golflengten van licht te absorberen, waardoor het brekingsniveau van water meer lijkt op dat van vet, gebaseerd op het natuurkundige principe van de “Kramers-Kronig relaties”: op deze manier kunnen fotonen de huid passeren alsof het weefsel uniform en homogeen is, zonder terug te kaatsen en van hoek te veranderen, fenomenen waardoor licht kan worden geabsorbeerd. Zo kan het de binnenkant van het lichaam verlichten.

Naast Yellow 5 gebruikten wetenschappers andere kleurstoffen om te testen of ze geschikt waren voor transparantie. Vervolgens mengden ze tartrazine met rauwe kippenborst, silicadeeltjes en knaagdierweefsel, waarbij ze het verspreidingsvermogen van het pigment en de toxiciteit ervan in de gaten hielden, en concludeerden dat het binnen 24 uur met minimale bijwerkingen uit het lichaam kan worden uitgescheiden. Met Yellow 5 kun je echter niet zo effectief in de buik van een mens kijken, maar verder onderzoek kan leiden tot implementatiestrategieën om dit mogelijk te maken, mocht het veilig blijken te zijn voor de menselijke gezondheid.