De James Webb-telescoop heeft een enorm vraagteken in de ruimte gevonden: wat betekent het?

Janine image
door Janine

13 September 2024

De cluster van sterrenstelsels met zwaartekrachtlenzen MACS-J0417.5-1154, gezien door Hubble en JWST

NASA

Advertisement

Vergeleken met een paar decennia geleden weten we nu veel meer over het heelal en zijn samenstelling, geschiedenis en toekomst. Maar ondanks de antwoorden die zijn gevonden dankzij de voortdurende ontdekkingen van wetenschappers en de beelden van telescopen, blijven er nog veel vraagtekens bestaan. Letterlijk, soms. In feite is de ontdekking van een vraagteken in de ruimte, gefotografeerd door de James Webb Space Telescope, recent. Wat is het precies? En probeert het universum ons echt iets te vertellen? Laten we het samen ontdekken!

Een ongelooflijke zwaartekrachtlens

Als je naar de foto kijkt die door de JWST is gemaakt, lijkt het echt op een enorm vraagteken in de ruimte. Probeert het universum ook met ons te communiceren? Nou, ja en nee, want het vraagteken dat we zien is in werkelijkheid een geval van pareidolia, dat wil zeggen een illusie die ons ertoe brengt bekende objecten in willekeurige vormen te zien. En in feite bestaat het vreemde kosmische object uit drie sterrenstelsels die dit visuele effect bieden dankzij een zwaartekrachtlens.

Een zwaartekrachtlens, een effect dat al door Einstein werd voorspeld, is een verschijnsel dat optreedt wanneer het pad van licht van een object dat ver van ons vandaan is, wordt vervormd als gevolg van de vervorming van de ruimtetijd. Als licht een enorme massa passeert, buigt de ruimtetijd en dus ook het licht, waardoor gekromde sterrenstelsels, vreemde visuele effecten... en vraagtekens in de ruimte ontstaan.

Advertisement

Drie sterrenstelsels voor een vraag

Het door de JWST gefotografeerde gedeelte van de ruimte waar het vraagteken in de ruimte te zien is

NASA, ESA, CSA, STScI, V. Estrada-Carpenter (Saint Mary's University)

De foto die is gemaakt door de James Webb Space Telescope laat drie sterrenstelsels zien die in onze ogen een vraagteken in de ruimte vormen. Twee daarvan vormen de bovenkant van het bijzondere symbool: de eerste zit vol kosmisch stof en is rood van kleur, terwijl de tweede een wit spiraalvormig sterrenstelsel is. Tot slot is er de stip die wordt gevormd door een derde sterrenstelsel dat perfect is uitgelijnd met de telescoop. Jaren geleden had zelfs de Hubble dezelfde scène gefotografeerd, maar het detailniveau daarvan was veel lager dan dat van de JWST, waardoor het sommige details die we nu kunnen zien, niet kon vastleggen.

Bovendien zijn de eerste twee sterrenstelsels ongeveer 7 miljard lichtjaar van ons verwijderd, dus wat wij zien is wat er ongeveer 7 miljard jaar geleden is gebeurd. Het is heel goed mogelijk dat die twee sterrenstelsels vandaag zijn gefuseerd of al ver weg zijn, maar dat kunnen we niet weten. Nog niet, tenminste.

Voorbij het kosmische vraagteken

De ontdekking van een vraagteken in de ruimte is, afgezien van simpele humor of een subtiele metafoor, buitengewoon. Allereerst laat het opnieuw dat ongelooflijke instrument zien dat de JWST is, zelfs vergeleken met de Hubble-telescoop die ook de hemel blijft afspeuren. Ten tweede is het observeren van een zwaartekrachtlens altijd een kans voor astronomen en astrofysici, omdat het hen in staat stelt verder te kijken dan onoverkomelijke sterrenstelsels en te bestuderen wat daarachter ligt.

Kortom, deze ontdekking lijkt misschien eenvoudig en banaal: het was tenslotte gewoon een kwestie van het analyseren en inkleuren van enkele beelden verkregen op het infraroodspectrum, en het bekijken van de verschillende delen. Maar in werkelijkheid is de reikwijdte ervan veel breder: het toont opnieuw aan dat het vandaag de dag mogelijk is om het universum als nooit tevoren te zien en misschien enkele van de meest ondoorgrondelijke mysteries ervan te beantwoorden. Beginnend met de juiste vraagtekens.

Advertisement