Duizenden fossielen gevonden tijdens renovatiewerkzaamheden: ze dateren van 9 miljoen jaar geleden

Janine image
door Janine

24 September 2024

De tanden van een jonge megalodon en een makohaai, tussen de fossielen gevonden in San Diego

Wayne Bischoff/Envicom Corp

Advertisement

Onder onze voeten liggen niet alleen eeuwenlang begraven steden of sporen van oude beschavingen, maar ook veel oudere vondsten. Onlangs nog deed zich zo'n ontdekking voor in Californië tijdens renovatiewerkzaamheden aan de San Pedro High School. Bijna bij toeval groeven arbeiders een groot aantal fossielen op die zo'n 9 miljoen jaar oud zijn. Laten we eens kijken waar het om gaat!

9 miljoen jaar oude fossielen ontdekt tijdens een renovatie

We zijn in Los Angeles, Californië: in de wijk San Pedro hebben enkele renovatiewerkzaamheden het mogelijk gemaakt om twee fossiele afzettingen te ontdekken. De eerste bevat schelpen die dateren van 120.000 jaar geleden, terwijl de tweede fossielen bevat van zeedieren die bijna 9 miljoen jaar geleden leefden. De aanwezigheid van zeedieren hoeft geen verrassing te zijn, want in het verleden werd dit gebied overspoeld door oceaanwater. Dit zijn de woorden van Wayne Bischoff van de Envicom Corporation, die de vindplaats beheert:

Een dergelijke dichtheid aan fossielen is nog nooit gevonden op een plek als deze in Californië. Het is de grootste afzetting van botten in zee die is aangetroffen in Los Angeles en Orange County.

Onder de zeedieren die aanwezig zijn in de afzetting onder de San Pedro High School, bevinden zich zeezoogdieren en ook vissen. Bovendien werden er ook andere elementen gevonden die wijzen op een kustecosysteem: drijfhout en de overblijfselen van zeevogels, die vertellen over een tijd waarin een deel van Californië onder water stond.

Advertisement

Een marien ecosysteem in het Mioceen van Californië

Het fossiele kaakbeen van een oude sabeltandzalm

Wayne Bischoff/Envicom Corp

Na de ontdekking onder de San Diego High School rees bij liefhebbers en ingewijden de vraag: hoe zijn zoveel fossielen van zeedieren daar terechtgekomen? Volgens deskundigen moeten we ons, om deze vraag te beantwoorden, een voorstelling maken van het ecosysteem in Californië in het Mioceen, miljoenen jaren geleden.

In die tijd moet er een hevige storm zijn geweest die puin en dieren naar een onderzeese kloof zou hebben gesleept. Daarna zou de modder de overblijfselen hebben verzegeld, waardoor ze bewaard bleven en tot op de dag van vandaag konden fossiliseren. Het meest fascinerende deel van deze reconstructie betreft echter de veronderstellingen over het gebied van ontdekking, dat in het Mioceen uit vele kleine eilandjes moet hebben bestaan die nu zijn verdwenen.

Van fossielen uit het verleden tot studenten van de toekomst

De ontdekking fascineerde niet alleen de experts: tegelijkertijd inspireerde het de jonge studenten van de San Pedro High School. Wanneer komt het namelijk voor om echte fossielen uit het verleden persoonlijk te bestuderen? Vooral de fossielen die onder de school zijn gevonden, vertonen een directe lijn met het heden: de gesteentelagen die ze bevatten, zijn ook samengesteld uit diatomiet, fossiele algen die de basis vormen van de Californische olievelden.

Op dit moment heeft het Natural History Museum van LA County nog niet gesproken over de artefacten die zijn ontdekt tijdens de San Pedro High School, maar het is waarschijnlijk dat ze binnenkort zullen worden getoond in de al bestaande tentoonstelling Los Angeles Underwater. Intussen sluit het team van deskundigen niet uit dat dit slechts het begin zou kunnen zijn van een reeks ontdekkingen in het gebied. Aan de andere kant eroderen rotsen heel langzaam en we weten niet hoeveel fossielen er verborgen kunnen zijn in de diepten van Californië. Zeker is dat er meer is dan alleen olie.

Advertisement