De aarde staat op het punt een nieuwe maan te krijgen, maar slechts voor even: dit is wanneer het zal gebeuren

Janine image
door Janine

21 September 2024

Freepik

Advertisement

De Aarde zal voor korte tijd een nieuwe Maan krijgen, net alsof het een tweede satelliet van onze planeet is. Maar wat is het en hoe lang zal het duren?

De aarde zal twee maanden lang een mini-maan hebben

De enige natuurlijke satelliet van de aarde is de maan, maar binnenkort krijgt onze planeet er nog een kleinere bij. Dat zal eind september gebeuren, gedurende ongeveer twee maanden. Maar hoe is dit mogelijk?

Het zal een tijdelijke new entry zijn, maar wel een die in alle opzichten een mini-maan voor onze planeet zal zijn. Concreet zal het fenomeen plaatsvinden tussen 29 september en 24 november 2024. Het zal echter niet eenvoudig zijn om het met het blote oog waar te nemen.

Het is namelijk een kleine asteroïde met de naam 2024 PT5, die op 7 augustus voor het eerst werd gedetecteerd door ATLAS, het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System. Mini-manen zijn in feite hemellichamen die voor kortstondige perioden worden gevangen door de zwaartekracht van de aarde, en het is precies dit dat de nabije toekomst van 2024 PT5 zal zijn.

Advertisement

Asteroïde 2024 PT5, onze nieuwe mini-maan

Generieke afbeelding van een asteroïde in het zonnestelsel

NASA/JPL-Caltech/Wikimedia commons - Public domain

Het ruimtegesteente in kwestie is slechts tien meter breed, waardoor het observeren ervan zonder speciale telescopen een nogal moeilijke onderneming is. Hoe dan ook zal 2024 PT5 eind deze maand onze Maan gezelschap houden, die al zo'n vier miljard jaar een satelliet van onze planeet is, totdat hij terugkeert naar zijn thuisbasis, een asteroïdengordel die rond de zon draait en de aarde volgt.

Deze verschijnselen zijn niet zo zeldzaam, aangezien er niet veel decennia verstrijken tussen het verschijnen van de ene mini-maan en de andere. Een nieuwe studie heeft echter de komst van de volgende dergelijke gebeurtenis aangekondigd door interessante informatie te verstrekken. Carlos de la Fuente Marcos, professor aan de Universidad Complutense en hoofdauteur van het werk, legde uit dat het kleine hemellichaam tot de secundaire Arjuna-asteroïdengordel behoort, die bestaat uit ruimtegesteenten die banen volgen die vergelijkbaar zijn met die van de aarde, met een afstand tot de zon van ongeveer 150 miljoen kilometer.

Mini-maan 2024 PT5: zal het te zien zijn?

Planetoïden en kometen uit de Arjuna-gordel kunnen ons langzaam naderen met een snelheid van ongeveer 3.540 km per uur, waarbij ze zich op een afstand van 4,5 miljoen km bevinden. Op dat punt kan de geocentrische energie van het ruimteobject negatief worden, waardoor het in alle opzichten een tijdelijke aardse mini-maan wordt.

2024 PT5 zal geen volledige baan om onze planeet maken, maar zoals gezegd na twee maanden terugkeren naar de basis. Bij andere soortgelijke fenomenen kunnen mini-manen langer blijven, één of meer volledige banen maken en dan meerdere jaren blijven. Zodra zijn werk is voltooid, zal PT5 uit 2024 uit de baan van de aarde worden verdreven en teruggebracht naar die van de zon, waardoor deze door verstoringen van de zwaartekracht zal verdwijnen.

Hij is niet alleen niet met het blote oog te zien, maar zelfs amateurtelescopen zullen hem waarschijnlijk niet kunnen waarnemen vanwege zijn kleine formaat. Professionele astronomische instrumenten met een minimale diameter van 76 cm, uitgerust met een CCD- of CMOS-detector, zullen het echter wel mogelijk maken om het magische schouwspel van de tijdelijke mini-maan vast te leggen.

Advertisement