Ken je de grootste slak ter wereld? Een gigant van 91 cm en 18 kg.

Janine image
door Janine

03 Oktober 2024

Syrinx aruanus, de grootste zeeslak ter wereld

Mario1952/Wikimedia commons - Public domain

Advertisement

Heb je ooit gehoord van de Syrinx aruanus? Of misschien ken je hem onder de naam “Australische trompetslak”? Met een lengte tot 91 centimeter en een gewicht tot 18 kilo is het inderdaad de grootste slak ter wereld. Laten we samen de geheimen van dit wonder van de Australische diepten ontdekken.

De grootste slak ter wereld is geen landslak

Er zijn meer dan 40.000 soorten slakken in de wereld, waarvan sommige erg van elkaar verschillen. Allereerst moeten we onderscheid maken tussen verschillende omgevingen: zee, zoet water en land.

Het ecosysteem heeft een aanzienlijke invloed op het verschillende uiterlijk van deze wezens, evenals op hun levensstijl en dieet.

Hoe dan ook, de grootste landslak die we kennen is de Achatina fulica uit Oost-Afrika: het grootste exemplaar ooit gezien meet 39,3 centimeter, kop en staart inbegrepen. Deze extreem vraatzuchtige slak is in tal van gebieden een invasieve soort geworden, zozeer zelfs dat veel mensen hem als huisdier hebben geadopteerd.

In het mariene universum veranderen de zaken echter en krijgt de absolute protagonist een andere naam (ook al blijft het meest merkwaardige de zeer schattige leaf sheep).

In feite leeft de grootste slak ter wereld in de zee, om precies te zijn in de oceanen langs de kust van Australië, en kan een ongelooflijke lengte van een meter bereiken.

Advertisement

Syrinx Aruanus: de grootste slak ter wereld

Syrinx aruanus Linnaeus 61 cm, 1758, Australië

MerlinCharon/Wikimedia commons - Public domain

De troon van 's werelds grootste slak behoort toe aan de Australische trompetslak, waarvan de wetenschappelijke naam Syrinx Aruanus is.

Deze soort leeft in de wateren van Noord- en West-Australië, waar hij de rol van een marien roofdier op de oceaanbodem op zich heeft genomen.

Zijn grootte is vergelijkbaar met die van een Border Collie: misschien moeilijk voor te stellen, vooral als je denkt aan de gewone slakken die we allemaal kennen.

De Australische trompetslak is in feite 's werelds grootste levende buikpotige met een schelp die tot 18 kg kan wegen, vergelijkbaar met die van een autoband.

Dit felgele weekdier voedt zich met 50 cm lange borstelwormen, zoals de Polyodontes, door middel van smalle slurven van ongeveer 250 millimeter lang.

De naam wekt wellicht nieuwsgierigheid: de lege spiraalvormige schelpen, die vaak verzameld worden, werden door de inheemse Australiërs gebruikt om water te vervoeren, maar ook als muziekinstrument. Raad eens welk instrument? Precies, de trompet.

De andere gigantische slakken van de wereld

Syrinx aruanus (Australian trumpet snail)

James St. John/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Syrinx Aruanus is echter niet de enige "kolossale" slak ter wereld. Onder de mariene soorten leven ze niet allemaal op de zeebodem, maar bewegen ze zich ook in intergetijdengebieden.

De gigantische wulk, tot 26 cm lang, leeft bijvoorbeeld in de Australische oceanen, terwijl de watersalamander, tot 50 cm lang, 2 kg weegt en in de Indo-Pacifische wateren leeft.

In de wateren van Florida leeft daarentegen de 60 cm lange paardenschelp, de grootste van de hele Verenigde Staten.

Terugkerend naar het vasteland, nog steeds in Australië, leeft de Hedleyella falconeri, de gigantische pandaslak genoemd. Met een lengte van ongeveer 17 cm maakt de zwart-witte schelp van dit ongewervelde dier hem buitengewoon fascinerend.

In Afrika vinden we de exotische Archachatina marginata, een 15 cm grote reuzenslak uit Ghana, en de Lissachatina fulica. Deze laatste wordt ook wel de gigantische Afrikaanse slak genoemd, maar is iets kleiner dan zijn familielid, met een lengte van bijna 18 cm.

Europees is daarentegen de Helix pomatia, bekend als de Bourgondische slak, ongeveer 10 cm lang, zeer gewild en gewaardeerd in de Franse keuken.

Advertisement