Kun jij je dingen in één oogopslag herinneren? Dan heb je misschien een fotografisch geheugen.

Janine image
door Janine

08 Oktober 2024

Test fotografisch geheugen

Canva

Advertisement

Als je door naar een afbeelding te kijken de details ervan kunt onthouden, dan heb je misschien een fotografisch geheugen. Dit is een zeer nuttige vaardigheid in het dagelijks leven, omdat het je in staat stelt de belangrijkste componenten van een afbeelding, een landschap, een scène te onthouden.

In dit artikel vind je een fotografische geheugentest en de bijbehorende oplossingen. Zal het je lukken om de test te doorstaan?

Wat is fotografisch geheugen?

Fotografisch geheugen, ook wel visueel geheugen of eidetisch geheugen genoemd, is een vorm van kennis opdoen die berust op het vermogen van onze hersenen om visuele informatie op te roepen.

In de praktijk kun je de details van een afbeelding gemakkelijk onthouden, zelfs nadat je deze een paar seconden hebt gezien. Vanuit dit oogpunt zijn er twee manieren waarop je dit vermogen kunt gebruiken:

  • enerzijds kun je de informatie in een scène onthouden;
  • aan de andere kant kun je mentale beelden creëren om te associëren met specifieke informatie.

De quiz in de volgende paragrafen is een heel eenvoudige manier om te testen of je een goed fotografisch geheugen hebt of niet.

Wanhoop in het laatste geval echter niet: het is een aangeboren vermogen van de mens, dat samen met ons gezichtsvermogen is geëvolueerd. Dus zelfs als je niet alle vragen correct kunt beantwoorden, kun je altijd oefenen om je visuele geheugen effectiever te maken.

Advertisement

Test je fotografisch geheugen met deze oefening

een afbeelding ten behoeve van de fotografische geheugenquiz

Unsplash

Om erachter te komen hoe sterk je geheugen is, hebben we een fotografische geheugentest voor je gemaakt.

Het is jouw taak om een paar seconden op een natuurlijke manier naar de afbeelding aan het begin van deze alinea te kijken, zoals je dat bij een andere foto zou doen. Je vermogen om de details van de foto te onthouden zal je vertellen hoe goed je fotografisch geheugen getraind is.

Doe de test zonder te spieken, lees dan verder en ga naar de volgende paragraaf om de resultaten te zien.

Om je te helpen, neem je bijvoorbeeld de afbeelding van een klassiek bureau: op het eerste gezicht zie je misschien alleen de rommel en weinig anders, een laptop, een agenda. Stel je voor dat je ook nog weet aan welke kant de papieren liggen, welke kleur de stoel heeft, hoeveel planken de boekenkast heeft, enzovoort.

Quiz: heb je echt een fotografisch geheugen?

Nu kun je je visuele geheugen testen, maar zonder opnieuw naar de afbeelding te kijken. Probeer deze vragen te beantwoorden:

  1. Hoeveel vogels zijn er in de scène?
  2. Is het water kalm of een beetje woelig?
  3. In welke richting kijken de vogels?
  4. Welke kleur heeft het gras onder hun poten?
  5. Hoeveel volwassen vogels zijn er?
  6. Hoeveel kuikens zijn er?
  7. Is het water schoon of vuil?
  8. Hoeveel vogels hebben hun vleugels gespreid?

Nu kun je terugkeren naar de foto en je antwoorden vergelijken. Met maximaal 4 goede antwoorden moet je je fotografische geheugen trainen om details te herkennen.

Als je 5 of 6 vragen goed hebt beantwoord, dan ben je op de goede weg: je herinnert je de meeste details al, maar het kan beter.

Als je 7 of 8 vragen goed hebt beantwoord, heb je een heel goed fotografisch geheugen. Maar vergeet niet om te blijven oefenen om het steeds effectiever te maken!

Een fotografisch geheugen is immers een vaardigheid die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, maar die ons in het dagelijks leven enorm kan helpen. Door je geest te trainen om de details van een afbeelding op te merken, zul je de wereld om je heen ook anders gaan zien.

En niet alleen een foto.

Advertisement