Waarom zeggen we honeymoon? Alles over de alternatieve naam van de huwelijksreis

Janine image
door Janine

10 Oktober 2024

Pasgetrouwd stel raadpleegt een kaart als voorbereiding op hun huwelijksreis

Freepik

Advertisement

We weten allemaal wat een honeymoon is: een huwelijksreis, een droomvakantie die volgt op de bruiloft van een stel. Maar waarom wordt het zo genoemd?

Veel mensen vragen zich af hoe de term “honeymoon” is ontstaan en wat de echte betekenis van deze populaire uitdrukking is. Laten we samen uitzoeken waarom. 

Waarom gaat men op huwelijksreis?

De huwelijksreis wordt ook wel honeymoon genoemd, maar niet iedereen weet waarom.

De meeste pasgetrouwden gaan meteen na hun bruiloft op een romantische en intieme droomvakantie. Meestal zijn de populairste bestemmingen exotisch en duurt de reis ongeveer 10 tot 20 dagen.

Natuurlijk is er geen standaardregel, maar de huwelijksreis is een traditie. Waarom?

Symbolisch gezien stelt de huwelijksreis het stel in staat om hun nieuwe reis samen te beginnen, weg van alles: een unieke kans om hun eigen ruimte in te nemen en zich aan elkaar te wijden, door waardevolle herinneringen te creëren op betoverende plaatsen.

Deze gelegenheid helpt om de band te versterken, samen plezier te hebben en het huwelijksleven op de best mogelijke manier te beginnen. Bovendien laten de veeleisende voorbereidingen voor het grote evenement ruimte voor ontspanning en zorgeloze momenten.

Kortom, de huwelijksreis is geen eenvoudige vakantie.

Advertisement

Waarom zeggen we honeymoon?

Pasgetrouwd stel omhelst elkaar voor een auto met achterop de tekst “just married”

Freepik

De term honeymoon vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen.

In de 5e en 15e eeuw dronken jonggehuwden samen honingwijn gedurende een maancyclus. Een maancyclus duurt ongeveer dertig dagen, een periode waarin het huwelijk zijn grootste enthousiasme beleeft.

In die tijd werd gedacht dat deze alcoholische drank, verkregen uit de gisting van honing, een goed voorteken was voor het stel. Bij gebrek aan klokken werd de tijd berekend aan de hand van de cycli van de maan. De combinatie “maan” en “honing” was dan ook letterlijk: periode van zoetigheid.

In de Middeleeuwen geloofde men ook dat honingwijn conceptie en romantiek bevorderde, maar dat was nog niet alles.

De term honeymoon komt van het Oudengelse hony moone. Er zijn verschillende hypotheses over de oorsprong, zoals de volle maan in juni, ook wel mead moon. Juni is nog steeds de favoriete maand voor zowel bruiloften als het oogsten van honing.

Een andere theorie over de middeleeuwse oorsprong is dat liefde vergankelijk is, net als de volle maan, en na verloop van tijd vervaagt zoals de afnemende maan.

De evolutie van de honeymoon: wanneer werd het een reis?

De hedendaagse honeymoon heeft een romantische betekenis die in de loop der tijd is geëvolueerd. Tot op het punt dat het een echte reis is geworden.

In het 19e-eeuwse Europa, Amerika en het Verenigd Koninkrijk reisden pasgetrouwden naar de huizen van familieleden en vrienden die niet bij de bruiloft aanwezig konden zijn. Vaak werden ze vergezeld door een bevriend iemand van de bruid, om haar te helpen wennen aan de rol van echtgenote.

Rond 1870 begonnen echtparen echter alleen te reizen en toonden zo hun onafhankelijkheid, vooral op economisch gebied. Een luxe voor enkelen, kortom, die in de 20e eeuw werd uitgebreid naar de middenklasse, toen de eerste resorts voor huwelijksreizen ontstonden.

Vandaag de dag wordt deze traditie nog steeds gebruikt door koppels over de hele wereld vanwege de toegenomen reismogelijkheden en de wens om de pas bezegelde band te versterken.

Populaire bestemmingen zijn Hawaï, Florida, Tahiti, Italië en Mexico, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Elke cultuur heeft zijn eigen gebruiken: Indiërs houden bijvoorbeeld van pelgrimstochten om de verbintenis te zegenen op plaatsen die als heilig worden beschouwd, terwijl Japanners de zogenaamde shin-kon ryokou organiseren.

De huwelijksreis vindt niet altijd direct na de bruiloft plaats: vanwege werk of andere verplichtingen vertrekken mensen vaak veel later. Sommige koppels kiezen voor korte reizen van slechts een paar dagen, terwijl anderen kiezen voor lange reizen die maanden kunnen duren.

Er bestaat zelfs de single huwelijksreis: solohuwelijksreizen voor diegenen die hun ideale partner nog niet hebben gevonden. Heb je er weleens van gehoord?

Advertisement