Wat stellen deze rotstorens in de Australische woestijn voor? De oorsprong van the Pinnacles Desert

Janine image
door Janine

14 Oktober 2024

De rotsformaties die de Pinnacles woestijn bepalen hebben een mysterieuze oorsprong, maar we weten nu welke

Jakub Michankow/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Advertisement

Als je aan Australië denkt, denk je meteen aan kangoeroes, koala's en andere diersoorten die we als exotisch beschouwen, zoals de grootste slak ter wereld. Dit land biedt echter ook ongelooflijke landschappen en scenario’s die rechtstreeks uit een sciencefictionfilm lijken te komen.

Het meest iconische is misschien wel the Pinnacles Desert, een surrealistisch gebied met imposante rotsstructuren die er niet uitzien als het werk van de natuur of van de mens.

Laten we eens kijken wat de woestijn van Pinnacles is en, nog belangrijker, hoe deze is ontstaan. Sommige onderzoekers hebben misschien het antwoord gevonden.

Wat is de Pinnacles Desert?

We zijn in het Nambung National Park, in West-Australië: zo’n 200 kilometer ten noorden van de stad Perth ligt de Pinnacles Desert, een plek die van een andere planeet lijkt te zijn. Hier wordt het zand onderbroken door hoge kalkstenen structuren die doen denken aan prehistorische menhirs, maar die een andere oorsprong hebben.

Deze woestijn bleef voor de Australiërs grotendeels onbekend tot 1967, toen het hele gebied een natuurreservaat werd. In het begin van de jaren ’90 vormden de Pinnacles echter de kern van het nieuw opgerichte Nambung National Park.

We zijn gewend de Sahara te zien als het prototype van de zandwoestijn, maar dit is niet altijd het geval: zelfs de Sahara was vroeger bedekt met gras, rivieren en meren. De Pinnacles Desert daarentegen tart onze gewoonten met een landschap dat opvalt door zijn radicale anders-zijn en ook door een zekere mate van romantiek.

Advertisement

Hoe werd de Pinnacles Desert gevormd?

Enkele mensen verkennen de Pinnacles Desert

Caoglish/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

Zo'n bijzondere plek als de Pinnacle Desert valt niet alleen op door zijn unieke karakter, maar doet je tegelijkertijd afvragen wat de oorsprong ervan zou kunnen zijn. Zelfs vandaag de dag is de wetenschap niet zeker van het proces achter de formaties waaruit het bestaat. De Aboriginals daarentegen zijn er zeker van.

Volgens de Yued-bevolking die in het zuidelijke deel van West-Australië woont, vormen de Pinnacles in feite een getuigenis van een verleden dat een legende is geworden.

In feite bestond de woestijn uit drijfzand dat onbewuste reizigers en degenen die zich daar waagden naar binnen zoog. Volgens deze legenden zijn de rotsformaties het enige dat overblijft van deze individuen in hun vergeefse poging om te ontsnappen.

De wetenschappelijke gemeenschap heeft echter verschillende interpretaties over de vorming van de Pinnacles Desert. De meest waarschijnlijke hypothesen zouden er drie zijn:

  •  erosie van kalksteen door de corrosieve werking van regenwater;
  • afgietsels achtergelaten door oude begraven bomen, die de kalksteen na verloop van tijd zouden hebben opgevuld;
  • boomwortels die kalksteen ophoopten toen ze nog leefden.

Dit zijn plausibele hypotheses, zij het minder fascinerend dan de tradities van de  Yued, maar ze kunnen hoe dan ook fout blijken te zijn. Nieuw onderzoek heeft de ware oorsprong van de Pinnacle Desert aan het licht gebracht.

Recente ontdekkingen over de oorsprong van de Pinnacles

Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, heeft namelijk nieuwe elementen toegevoegd aan het debat over de oorsprong van de Pinnacles Desert.

Volgens een internationaal team van onderzoekers is het gebied maar liefst 100.000 jaar geleden gevormd. Dit wordt bevestigd door ijzerknolletjes die op de Pinnacles zijn gevonden, een echte geologische markering die een vrij zekere datering mogelijk maakt.

De rotsformaties zouden dus niet zijn gevormd door erosie of afgietsels, maar tijdens een extreem natte periode, uniek in de Australische geschiedenis. De overvloed aan water zou het smelten van het kalksteen hebben bevorderd, waardoor de Pinnacles woestijn ontstond.

Zoals de onderzoekers zelf toegeven, is er nog veel te ontdekken: wat beschermde de afzonderlijke formaties, welke andere elementen kwamen tussenbeide, waarom losten sommige formaties op en andere niet?

Zelfs als al deze vragen niet worden beantwoord, is één ding zeker: de Pinnacles Desert is om veel redenen een fascinerende plek.

De landschappen, buitengewone zonsondergangen en het buitenaardse aspect zijn daar enkele van, maar tegelijkertijd ook de geschiedenis. En die kunnen we nu eindelijk gaan bestuderen.

Advertisement