Het raadsel van de Sfinx is het oudste enigma over de menselijke conditie: ken je de betekenis ervan?

Janine image
door Janine

15 Oktober 2024

Afbeelding van de ontmoeting tussen Oedipus en de Sfinx in een vaas uit de 5e eeuw voor Christus.

Carole Raddato/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0

Advertisement

Mensen zijn al sinds de oudheid gefascineerd door puzzels en raadsels, zozeer zelfs dat ze vandaag de dag nog steeds van dit tijdverdrijf genieten.

Hoewel we niet precies kunnen vaststellen wanneer deze passie begon, weten we dat een van de eerste bekende enigma’s het beroemde raadsel van de Sfinx is.

Het is een episode die deel uitmaakt van de mythe van Oedipus en die ook vandaag de dag, na duizenden jaren, nog steeds fascineert.

En ondanks het feit dat dit raadsel bij veel mensen bekend is, verbergt het nog steeds betekenissen die het onderzoeken waard zijn.

Raadsel van de Sfinx: het verhaal

Het Enigma van de Sfinx is een van de beroemdste episodes uit de Griekse mythologie en in het bijzonder uit de mythe van Oedipus. Zoals we zullen zien, past het verhaal perfect in de reeks gebeurtenissen die ertoe zullen leiden dat de jonge Oedipus zijn voorspelling en zijn lot vervult.

In de Griekse mythologie is de Sfinx een wezen met het lichaam van een leeuw, het hoofd van een vrouw en de vleugels van een vogel die in de buurt van de stad Thebe leeft. Aan voorbijgangers legt het wezen een raadsel voor dat beroemd is geworden als het raadsel van de Sfinx, hier in een van zijn bekendste varianten:

Wat is het dier dat 's ochtends op vier benen loopt, 's middags op twee en 's avonds op drie?

Wat is het antwoord?

Advertisement

Het antwoord op het raadsel van de Sfinx

Geen van de voorbijgangers kan een antwoord vinden en daarom kan hij zijn weg niet vervolgen.

Op een dag wordt Oedipus echter geconfronteerd met het mythologische wezen dat hem, zoals gewoonlijk, ook het raadsel voorlegt. Oedipus denkt er even over na en geeft dan zijn antwoord:

Het dier is de mens, die zich als kind op vier benen voortbeweegt, als volwassene rechtop op twee voeten, en als oude man een stok nodig heeft om zich voort te bewegen, het derde been.

De Sfinx kan zich alleen maar overgeven en de jonge Oedipus laten passeren, die dan Thebe kan binnengaan. Maar dat is nog niet alles, want juist door het verslaan van de Sfinx zal Oedipous koning van Thebe worden.

Enigma van de Sfinx: de betekenis

Weergave van het raadsel van de Sfinx in een boek uit 1879

Project Gutenberg - Public Domain

Tegenwoordig is het raadsel van de Sfinx zo beroemd dat iedereen het antwoord kent. Niet iedereen is zich echter bewust van de betekenis ervan, die diepgaand en symbolisch is en verband houdt met de menselijke conditie. Dit raadsel doet in feite denken aan concepten als:

De cyclus van het leven. Het menselijk bestaan ​​is opgedeeld in drie grote fasen, terwijl het leven van de mens wordt afgebeeld als een hele dag, van zonsopgang tot zonsondergang.

Zelfkennis. Om het raadsel van de Sfinx op te lossen, moet ieder mens zichzelf begrijpen voordat hij een antwoord kan vinden. Om de Sfinx te verslaan moet je zelfbewust zijn.

Wijsheid en verlossing. Kennis wordt gezien als een sleutel om de beproevingen en gevaren van het leven te overwinnen: dankzij zijn antwoord redt Oedipus Thebe en de Thebanen.

Technisch gezien kunnen we nog een andere hypothese naar voren brengen. Het enigma van de Sfinx is het bewijs dat kennis ook tot ondergang kan leiden, zoals Oedipus uit de eerste hand zal ervaren zodra hij koning van Thebe wordt.

Het tweede raadsel van de Sfinx

Zoals we al zeiden kent iedereen het raadsel van de Sfinx, maar niemand weet dat sommige versies van de mythe ook een tweede raadsel bevatten.

Nadat het mythologische wezen één keer was verslagen, zou het Oedipus een tweede, nog ingewikkelder raadsel hebben gesteld:

Er zijn twee zussen: de eerste zet de ander op de wereld, en zij baart op haar beurt de eerste. Wie zijn het?

Opnieuw denkt Oedipus hier een tijdje over na en geeft dan zijn antwoord, dat het juiste is: de twee zussen zijn dag en nacht. Om te begrijpen waarom, moeten we onthouden dat “dag” en “nacht” in het klassieke Grieks vrouwelijk zijn.

Net als bij zijn eerste raadsel stelt de Sfinx dus ook hier een raadsel over diepzinnige concepten als de cyclische aard van de tijd. 

In ons geval kunnen we eenvoudigweg erkennen dat deze raadsels helemaal niet zo eenvoudig op te lossen zijn, tenzij we buiten de gebaande paden denken. Of Oedipus zijn.

Advertisement