Op deze foto staat een gecamoufleerd konijn, maar bijna niemand weet te zeggen waar hij is: kun jij het zien?

Janine image
door Janine

12 Oktober 2024

Reddit/Canva

Advertisement

Er wordt vaak gezegd dat in het leven niet alles op het eerste gezicht zichtbaar is. Wanneer we naar een situatie of een foto kijken, vooral in een verwarrende context, kan het gebeuren dat sommige details ons ontgaan.

Zou je bijvoorbeeld ooit zeggen dat er een konijn op deze foto staat? Nee, hij is niet verstopt of ook niet onzichtbaar, maar hij is niet gemakkelijk te zien.

Konijnen, de verschillende soorten en habitats

Een Oryctolagus cuniculus in de vegetatie

Eric Steinert/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

We zijn allemaal bekend met konijnen, kleine en ongelooflijk behendige zoogdieren. Veel mensen kiezen ze als huisdier, maar de verschillen tussen de soorten kunnen groot zijn.

Van de vele soorten konijnen zijn de meest voorkomende:

  • Het Europese konijn, ook wijdverspreid in Noord-Afrika en een oude verwant van het huiskonijn;
  • Het sneeuwkonijn, in werkelijkheid een haas, wijdverspreid in de koude gebieden van Azië en Noord-Europa;
  • Het dwergkonijn, dat leeft in de woestijngebieden van het noorden van de VS en bijzonder klein van formaat is;
  • Het wilde konijn van Amerika, “katoenstaart” genoemd vanwege de zachte witte vacht onder zijn staart.

Deze zeer snelle dieren hebben, afhankelijk van de soort, een groot aanpassingsvermogen en leven in verschillende omgevingen zoals bossen, landelijke en stedelijke gebieden, prairies en droge gebieden.

Advertisement

Gecamoufleerd konijn: waar is hij?

Een rotswand met vegetatie aan de basis

Reddit

Konijnen zijn geen camouflagedieren zoals kameleons, maar hun habitat kan hen helpen zich te verstoppen voor roofdieren. Om aan vossen, roofvogels en andere soorten te ontsnappen, hebben ze camouflagestrategieën ontwikkeld om zich te verdedigen.

Allereerst zijn zowel het zicht als het gehoor sterke punten: met hun zijogen en grote oren kunnen ze snel gevaren opmerken en ondergrondse tunnels graven om zich te verstoppen of te rennen met snelheden tot 60 km per uur.

Als er echter roofdieren in de buurt zijn, kunnen ze vertrouwen op hun vermogen om bewegingsloos te blijven en op te gaan in hun omgeving. Wat hen hierbij helpt is de kleur van hun vacht, die varieert afhankelijk van de omgeving waarin ze leven.

Een bruine vacht, bijvoorbeeld, is gemakkelijk te camoufleren in het bos, tussen boomstammen en struiken. Het sneeuwkonijn verandert van kleur afhankelijk van het seizoen: in de winter is hij sneeuwwit, terwijl hij in de winter grijsachtig wordt.

Kortom, deze zoogdieren kunnen echt onopgemerkt blijven, zoals in dit geval: waar verstopt het gecamoufleerde konijn zich op de foto?

Voordat je opgeeft en naar beneden scrollt om het antwoord te vinden, gebruik je al je observatievermogen en je gezichtsvermogen: hij bevindt zich recht voor je ogen!

Hier is waar het konijn zich verstopt

Het konijn in het midden van de foto, gecamoufleerd tussen de rotsen

FindTheSniper/Reddit

Ja, het konijn bevindt zich precies in het midden van de foto op een rots in de vorm van een hart.

In dit geval zorgde de kleur van de vacht, tussen bruin en grijs, ervoor dat hij perfect opging tussen de rotsblokken van dezelfde kleur.

Misschien was het niet zijn bedoeling om onopgemerkt te blijven: als het je niet gelukt is om hem op te merken, is dat gewoon toeval!

Reddit-gebruikers probeerden het konijn te vinden, maar hadden er nogal wat moeite mee. “Als hij zijn oog dicht had, zou het echt moeilijk zijn geweest!” schreef iemand, en er zijn ook mensen die denken dat ze nog een konijn “in de rechterbovenhoek” hebben gezien.

Lukte het je om hem in korte tijd zonder hulp te vinden?

Advertisement