Daag je logica uit: kun jij alle 9 punten verbinden met 4 opeenvolgende lijnen?

Janine image
door Janine

22 Oktober 2024

Grafische weergave van het 9-punten spel: negen gekleurde punten gelijkmatig verdeeld op een wit oppervlak

Freepik

Logische puzzels zoals het 9-punten spel zijn eeuwenoude en fascinerende uitdagingen, die vermakelijk zijn en tegelijkertijd ons vermogen om buiten de gebaande paden te denken testen.

Eerst lijkt het eenvoudig en dan onmogelijk, maar er is zeker een oplossing, of zelfs meer dan één.

Kun jij het 9-punten spel oplossen? Laten we beginnen!

Waarom logische puzzels goed zijn voor het brein

Logische puzzels zijn bijzondere puzzels die, net als het 9-punten spel, een echte workout voor het brein zijn.

Het zijn in feite leuke raadsels, maar ze brengen ook verschillende cognitieve voordelen met zich mee voor onze hersenen, die gestimuleerd worden om te oefenen.

Dit is waarom logische puzzels goed zijn voor het brein:

  • Ze ontwikkelen kritisch denken. Een puzzel proberen op te lossen betekent de beschikbare informatie analyseren en verschillende hypotheses formuleren, waardoor ons vermogen om weloverwogen beslissingen te nemen wordt gestimuleerd.
  • Ze bevorderen de creativiteit. Puzzels zoals het 9-punten spel vragen ons om buiten de gebaande paden te treden in een poging een probleem op te lossen dat onmogelijk lijkt, behalve door lateraal denken.
  • Ze verhogen de concentratie. Het oplossen van een logische puzzel vereist concentratie op het probleem en aandacht voor details, een vaardigheid die van pas kan komen in het dagelijks leven en niet alleen bij het spel.
  • Ze verbeteren het geheugen. Er zijn puzzels waarbij we specifieke regels of elementen moeten onthouden, waardoor ons geheugen verbetert, vergelijkbaar met tests voor fotografisch geheugen.
  • Ze verminderen stress. Als je een puzzel benadert, zet je het brein in voor een specifiek doel, het zoeken naar een oplossing, en leid je jezelf dus af van stressvolle gedachten.

Kortom, het 9-punten spel en andere logische spellen zijn een waardevolle oefening voor ons brein. En dan hebben we het nog niet eens over de voldoening als je eindelijk de oplossing van de puzzel hebt gevonden.

Het 9-punten spel: kun jij 9 punten verbinden met 4 lijnen?

Het 9-punten spel: kun jij alle punten verbinden door de regels te volgen?

Curioctopus

Het 9-punten spel wordt ook wel "9 punten verbinden met 4 lijnen" genoemd. Laten we eens kijken wat het precies is.

Neem een ​​vel papier en teken daarop 9 punten, gerangschikt alsof ze een perfect vierkant vormen, zoals in de figuur. Het is jouw taak om alle punten met elkaar te verbinden volgens deze regels:

  • gebruik maximaal 4 doorlopende rechte lijnen;
  • je mag de pen niet van het papier halen;
  • je mag de reeds getekende lijnen niet traceren.

Hoe doe je dat? Probeer het op een vel papier op te lossen en lees dan verder.

Na een paar pogingen zul je zeker begrepen hebben dat het onmogelijk is om de spelregels te respecteren en alle punten van het vierkant met elkaar te verbinden.

Het probleem ligt niet in de regels, of in de 9 punten van het spel, maar in onze manier van denken in patronen.

Je zult bijvoorbeeld geprobeerd hebben om alle punten met elkaar te verbinden zonder de ideale grenzen van het vierkant te verlaten, toch? Om een ​​oplossing te vinden moeten we, zoals we al eerder zeiden, buiten de kaders denken.

De verschillende oplossingen voor het 9-punten spel

De klassieke oplossing voor het 9-punten spel

Curioctopus

Probeer terug te gaan naar het vierkant en de 9 punten te verbinden zonder jezelf te beperken tot de grenzen van de figuur. Zoals je kunt zien, is het veel eenvoudiger om de oplossing van de puzzel te vinden, maar het is slechts een van de mogelijke antwoorden.

Er zijn minstens twee andere, die echter complexer lateraal denken vereisen:

  • Met de eerste kun je alle punten verbinden met slechts drie lijnen, maar het werkt alleen als we de 9 punten beschouwen als kleine cirkels met een dimensie.
  • Met de tweede kun je alle punten met één enkele lijn verbinden, maar het werkt alleen als we het vel papier nemen en er een cilinder van maken. Een enkele lijn is voldoende, zoals een spiraal.

Zoals je kunt zien, is het oplossen van het 9-puntenspel alleen moeilijk als we niet onze toevlucht nemen tot lateraal denken. In dit geval wordt het een intrigerende uitdaging en een stimulerende oefening voor het brein.

Heb je geprobeerd de oplossing te vinden of heb je het in het artikel gelezen? Wat je antwoord ook is, laat je niet ontmoedigen: met logische puzzels is er altijd tijd om buiten de kaders te gaan denken!

Een van de meest "creatieve" oplossingen voor het 9-punten spel

Curioctopus