De blobvis is de lelijkste vis ter wereld, maar zijn echte aspect in het water is iets anders

Janine image
door Janine

30 Oktober 2024

Close-up van een blobvis uit het water, met een droevige maar charmante uitdrukking

The Ugly Animal Preservation Society/Facebook

Er bestaat geen twijfel over wat de lelijkste vis ter wereld is: het is de blobvis die al jaren dit vreemde record heeft.

Als we aan “lelijke” dieren denken, denken we meteen aan de blobvis: hoe zouden we anders een zacht uitziende vis met een bijzonder trieste uitdrukking noemen?

De werkelijkheid is echter anders: de blobvis is niet alleen niet de lelijkste vis ter wereld, maar wat we gewend zijn te zien is niet eens zijn echte verschijning in het water.

Hoe is dit mogelijk? Laten we daar samen achter komen!

Is de blobvis echt de lelijkste vis ter wereld?

Een blobvis uit het water gevist

rfedortsov/X

Als je kijkt naar foto's van de blobvis die we tot onze beschikking hebben, lijkt er geen twijfel mogelijk: het is echt de lelijkste vis ter wereld.

Hij is ongeveer 30 centimeter lang, heeft een trieste uitdrukking, een gelatineachtig uiterlijk en een grote “neus” die zijn gelaatstrekken heel menselijk maken, misschien wel te menselijk.

We moeten namelijk niet vergeten dat wij mensen heel goed zijn in het herkennen van vormen die ons bekend voorkomen, zelfs als ze er niet zijn. En de blobvis, met zijn trieste gezicht, is daar het perfecte voorbeeld van.

Tegelijkertijd zijn de beelden die van de blobvis "de lelijkste vis ter wereld" hebben gemaakt niet echt correct, omdat ze zijn ware verschijning in het water niet weergeven.

De gelatineachtige textuur en droevige uitdrukking die we op de foto's zien, zijn slechts het resultaat van de plotselinge decompressie die de blobvis ondergaat wanneer hij uit de diepten van de oceaan wordt gevist.

Zoals National Geographic aangeeft, leeft de Psychrolutes marcidus op dieptes tussen 600 en 1200 meter tussen Nieuw-Zeeland en Australië en om de enorme druk te weerstaan, heeft hij een lichaam ontwikkeld dat bijna geen spieren heeft.

Dit betekent dat het idee dat we hebben van de Psychrolutes marcidus, blobvis zoals wij hem noemen, niet helemaal juist is.

Hoe ziet de blobvis er onder water uit?

Een onder water zwemmende blobvis met een compleet ander uiterlijk

NOAA/MBARI - Public Domain

De blobvis in het water is heel anders dan wij ons voorstellen: hij leeft vredig in de diepten van de oceaan, waar hij moeiteloos drijft.

Op een diepte van 1200 meter heeft deze soort een succesvolle aanpassing gevonden door zijn spieren op te geven en zich mee te laten voeren door de stromingen. Het enige wat hier telt is het weerstaan van de grote druk en alle schaal- en weekdieren eten die voorbij komen.

Bovendien heeft deze soort geen zwemblaas, dus hij kan niet naar ondieper water. Maar dit is geen probleem.

Integendeel, in de diepten van de oceaan brengt de blobvis zijn hele leven door in verschillende stadia. Vrouwtjes kunnen tot tienduizenden eitjes per keer leggen, die vervolgens op de zeebodem worden afgezet.

Eenmaal uitgekomen komen er kleine blobvissen tevoorschijn die qua uiterlijk op volwassen exemplaren lijken: ze hebben een gelatineachtige structuur, weinig spieren en geen zwemblaas.

Onder water zijn deze verschillen echter niet merkbaar, in tegenstelling tot de oppervlakte.

Het behoud van de lelijkste vis ter wereld

Een blobvis gevangen tussen Nieuw-Zeeland en Australië, vastgehouden door een man

clubguffy/Instagram

Hoewel de blobvis een perfect voorbeeld is van aanpassing aan een zeer specifieke ecologische niche, komen de problemen niet van de oceaan. Integendeel, ze komen van de mens.

Trawlvisserij in de diepten tussen Nieuw-Zeeland en Australië dreigt de populatie van deze soort, waarover we nog te weinig weten, te reduceren.

Daarom werd de blobvis in 2013 uitgeroepen tot het lelijkste dier ter wereld, maar het is een record met nobele bedoelingen.

Het was namelijk de Ugly Animal Preservation Society, een organisatie die mensen bewust wil maken van het belang van het beschermen van diersoorten die misschien minder aantrekkelijk zijn, maar net zo belangrijk voor het ecosysteem, waaronder de blobvis, die deze definitie gaf.

Onze lieve blob mag dan wel de lelijkste vis ter wereld zijn, maar wel voor een goed doel!