Ontdek de kasuaris, de gevaarlijkste vogel ter wereld die met uitsterven wordt bedreigd

Janine image
door Janine

31 Oktober 2024

Dezidor/Wikimedia commons - CC BY 3.0

le zampe di un casuario meridionale: l'uccello più pericoloso del mondo

Heb je ooit van de kasuaris gehoord? Het is een van de natuurwonderen van Australië, maar met een niet bepaald geruststellende reputatie.

Toch werd de geboorte van een nieuw exemplaar in Groot-Brittannië met groot enthousiasme begroet.

Dit komt omdat de kasuaris, hoewel bekend als de gevaarlijkste vogel ter wereld, met uitsterven wordt bedreigd. Laten we hem beter leren kennen en ontdekken waarom hij zo wordt beschouwd.

In Engeland is een kasuariskuiken geboren

Een kuiken van de zuidelijke kasuaris is uit het ei gekropen in Birdland Park and Gardens in Bourton-on-the-Water, in Engeland.

Het vogelpark, dat “een van de grootste collecties exotische vogels” in het Verenigd Koninkrijk herbergt, verwelkomde de geboorte met grote opwinding.

Het langverwachte ei, afkomstig van een vrouwelijke kasuaris uit Duitsland en een mannetje uit Nederland, is uitgekomen na ruim 25 jaar van pogingen door de plaatselijke verzorgers. 

In al die tijd is er maar één andere kasuaris geboren in 2021 in het Verenigd Koninkrijk en vier in heel Europa. Een zeldzame gebeurtenis dus, die de inspanningen voor het fokken van deze reusachtige vogel heeft beloond.

De oudervogels zijn sinds 2012 te gast bij Birdland en maken deel uit van het Endangered Species Programme, dat het behoud en de instandhouding bevordert van soorten kasuarissen die, net als vele andere, met uitsterven worden bedreigd.

Wat de geboortes moeilijker maakt, zijn de ecologische en biologische behoeften van deze vogels: de eieren van de kasuarissen worden gedurende twee maanden uitgebroed door mannetjes, die ook voor de kuikens zorgen tot 16 maanden na de geboorte.

Alistair Keen, beheerder van het park, beschreef de nieuwe aanwinst als “heel bijzonder”: “Het was een enorme inspanning van het hele team, maar het was de moeite waard om dit fantastische vaalgele kuiken zijn nieuwe omgeving te zien verkennen onder het toeziend oog van een zeer beschermende vader.

Waarom wordt de kasuaris beschouwd als de gevaarlijkste vogel ter wereld?

Twee kasuariskuikens lopen in het gras

Cotswold House Photography, Birdland Park and Gardens/Facebook

Zorgen voor een vogel die wordt beschouwd als de gevaarlijkste ter wereld is niet niks: ook al lijkt een kuiken van de zuidelijke kasuaris voor ons schattig en ongevaarlijk, na verloop van tijd verandert dat.

Eenmaal volwassen bereikt deze vogel een enorme omvang en een ongelooflijke kracht en snelheid.

Een volwassen mannetje bereikt een hoogte van 1,8 meter en scherpe klauwen tot 10 cm lang, waardoor ze een enorm risico vormen voor mensen.

Hoewel de kasuaris niet kan vliegen, kan hij tot 50 km per uur rennen, sprongen van 1,5 meter maken en zeer krachtige trappen uitdelen met zijn sterke poten.

Velen beschouwen hem als een moderne dinosaurus, met klauwen die zelfs langer zijn dan die van een velociraptor. Stel je voor dat je met deze snelheid wordt achtervolgd door een wezen met dezelfde klauwen: begrijp je nu waarom de kasuaris wordt beschouwd als de gevaarlijkste vogel ter wereld? 

Oorsprong, karakter en gewoonten van de kasuaris

Een volwassen zuidelijke kasuaris: de gevaarlijkste vogel ter wereld

Summerdrought/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

De kasuaris is familie van de emoe en komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Noord-Australië en Nieuw-Guinea.

Er leven nog drie soorten:

  • De causarius casuarius, of zuidelijke kasuaris, die groter is dan de andere twee en zich in eucalyptusbossen bevindt;
  • De casuarius unappendiculatus, of noordelijke casuarius, die de voorkeur geeft aan regenwouden en kustmoerassen;
  • de casuarius bennetti, de kleinere versie van de soort die leeft in bergachtige gebieden op grote hoogte.

De officiële naam "cassowary"  is vermoedelijk van Papoeaanse herkomst en afgeleid van de termen “kasu” en “wari”, wat “gehoornde kop” betekent. De verwijzing is naar het bijzondere prehistorische uiterlijk van de helm op hun hoofd, die gemaakt is van keratine.

Experts kennen de oorzaak niet, maar denken dat het een eigenaardigheid is die te wijten is aan de leeftijd of een teken van dominantie.

Gewoonlijk wordt het lichaam van deze vogel intens zwart als hij volwassen is, terwijl het gezicht en de nek heldere, maar verschillende kleuren krijgen.

Als hij niet wordt geprovoceerd, heeft de kasuaris niet de neiging om aan te vallen: zijn aard is schuw en verlegen en hij wordt niet gemakkelijk opgemerkt. Hij gebruikt liever zijn klauwen om te eten en graaft de grond af op zoek naar gevallen rijp fruit, insecten en paddenstoelen. 

Maar als hij zich bedreigd voelt, aarzelt hij niet om agressief te worden: reden te meer om hem de naam van 's werelds gevaarlijkste vogel toe te kennen!