Weet je waarom cicaden alleen zingen als het warm is? En hoe produceren ze dit geluid?
Marcello Consolo/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0
Net als de andere seizoenen van het jaar heeft de zomer karakteristieke geluiden die we in andere perioden niet horen.
Naast de golven van de zee en het ritselen van de bladeren is het gezang van cicaden een typische soundtrack van de zomer.
Het kan herinneringen opwekken en onmiddellijk doen denken aan zonnige middagen of vakanties, het wordt dan ook geassocieerd met deze tijd van het jaar.
Maar waarom zingen cicaden? En waarom juist in de zomer en niet in andere seizoenen? Laten we daar samen achter komen!
Waarom zingen cicaden?
Voor velen is het geluid van cicaden een onmisbare melodie voor zomerse dagen, vooral op vakantie, want als de cicaden zingen roepen ze een sfeer op die typisch is voor het warme seizoen. Anderen vinden het echter irritant, bijna oorverdovend.
Maar waarom zingen cicaden? En hoe doen ze dat? Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd dat insecten van slechts een paar centimeter groot zo'n doordringend geluid kunnen produceren.
In werkelijkheid hebben cicaden organen die tymbalen en tympanalen worden genoemd, oftewel membranen die snel kunnen trillen en klankkasten waarmee ze hun karakteristieke geluid kunnen voortbrengen. Dit specifieke geluid noemen ze “gezoem”.
Maar om echt te begrijpen waarom cicaden zingen, of beter gezegd ‘”zoemen”, kunnen we dit laatste aspect niet alleen buiten beschouwing laten. In feite zingen cicaden hoofdzakelijk om:
- Voortplanting. Alleen mannelijke cicaden zoemen, in een ritueel dat bedoeld is om vrouwtjes aan te trekken om te paren. De vrouwtjes van hun kant antwoorden met een ander lied dat alleen de mannetjes kunnen horen.
- Verdediging tegen roofdieren. De tweede reden is even belangrijk om te overleven. Het lied van de cicade irriteert vogels en kleine zoogdieren, verjaagt ze en werkt als een effectief verdedigingsmechanisme.
Kortom, we zijn niet de enigen die cicaden horen zingen, maar we zijn waarschijnlijk wel de enigen die het met positieve gevoelens associëren.
Zingen cicaden alleen als het warm is?
Emilia Venturato/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0
Het lijkt inderdaad vreemd dat cicaden alleen zingen in de hitte van de zomer, maar toch is het een natuurlijk fenomeen.
De paringsperiode van deze insecten is gekoppeld aan een specifieke tijd van het jaar, wanneer de temperatuur hoger is dan 22° Celsius.
Als het kouder is verliezen de trilorganen hun elasticiteit en kunnen ze geen geluid produceren. Daarom kunnen we cicaden alleen horen zingen in de zomer en vooral tijdens de warme uren van de dag.
Natuurlijk zingen niet alle cicaden op dezelfde manier.
De cicades die we gewend zijn te horen in de zomer behoren tot de soort Mannacicade, terwijl de luidste cicade ter wereld de Brevisana brevis is. Deze komt voor in Afrika en kan 106 decibel overschrijden. Stel je eens voor!
Een veelbewogen levenscyclus
Met de komst van de herfst stoppen cicaden met zingen tot de volgende zomer, wanneer de periode van paring en het gezang weer begint.
De levenscyclus van cicaden is erg fascinerend en bestaat uit twee hoofdfasen:
Ondergrondse fase. Cicaden beginnen hun leven als nimfen in de grond: nadat ze uit het ei zijn gekomen, blijven ze ondergronds en voeden ze zich met het sap van plantenwortels. Hier groeien ze jarenlang en bereiken ze een stadium dat erg lijkt op dat van volwassen dieren, maar dan zonder vleugels.
Bovengrondse fase. Zodra ze er klaar voor zijn, komen de cicaden weer aan de oppervlakte dankzij hun poten die zich een weg door de grond kunnen banen en in een boom kunnen klimmen voor de laatste mutatie. Dit laatste resulteert in een volledig gevormd insect dat klaar is voor voortplanting.
Hoewel alle cicaden ongeveer deze dynamiek volgen, zijn er verschillende variaties in timing. Er zijn soorten die een paar jaar in de grond blijven en jaarlijkse cicaden worden genoemd, en dan zijn er de periodieke cicaden.
Deze kunnen 13 jaar of zelfs langer in het nimfstadium blijven: de Magicicada bijvoorbeeld blijft wel 17 jaar in de grond voordat hij weer tevoorschijn komt en begint te zingen, tot teleurstelling van roofdieren en tot vreugde van onze herinneringen.