Dit is de reden waarom de Rode Zee zo wordt genoemd: het zou een vergissing kunnen zijn
Cartina geografica del mondo, con una freccia rossa ad indicare il mar rosso
We hebben allemaal wel eens van de Rode Zee gehoord, of het nu vanwege een toeristische cruise is, een passie voor geografie of herinneringen aan de Bijbel, toch weten maar weinig mensen waarom de Rode Zee zo wordt genoemd.
Is de naam misschien afgeleid van het roodgekleurde water?
In het artikel van vandaag duiken we in de wetenschap, traditie en legenden om de oorsprong van deze zee met zo'n "kleurrijke" naam te onthullen!
De Rode Zee in het kort
Laten we bij het begin beginnen: voordat we begrijpen waarom het de Rode Zee wordt genoemd, moeten we goed weten waar we het over hebben.
We hebben er misschien al vaak over gehoord, maar we hebben nog steeds moeite om deze uitgestrektheid van zout water in de juiste context te plaatsen.
De Rode Zee is in feite een lange, smalle zee die zich over bijna 2000 kilometer uitstrekt.
Sinds de opening van het Suezkanaal verbindt het de Middellandse Zee met de Arabische Zee en dus met de Indische Oceaan en vormt zo een van de belangrijkste zeeroutes op aarde.
Zowel vanuit geologisch als naturalistisch oogpunt is de Rode Zee een zeer interessant gebied. Koraalriffen, vulkanische zones en warm, zout water maken het bijna uniek op onze planeet en maken van deze zee een even fascinerende als economisch belangrijke plek.
Maar waarom heet het de Rode Zee? Het is tenslotte een gewone uitgestrektheid van zout water met weinig onderscheidende kenmerken, toch?
Nou, niet echt.
Waarom wordt de Rode Zee zo genoemd? De 3 theorieën
Betty Wills (Atsme)/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0
Om de vraag te beantwoorden, moet je weten dat er drie belangrijke theorieën zijn die de oorsprong van deze fascinerende naam proberen te verklaren:
Theorie 1: Het wordt de Rode Zee genoemd vanwege een typisch zeewier
De Rode Zee, waarvan het water warm en ondiep is, wordt bevolkt door een microscopische alg genaamd Trichodesmium erythraeum, ook wel bekend als zeezaagsel. Deze alg heeft de neiging om roodbruin te worden en grote vlekken op het zeeoppervlak te vormen, waaraan de Rode Zee zijn naam te danken zou hebben.
Theorie 2: De Rode Zee ontleent zijn naam aan de rode rotsen van de Sinaï
De tweede theorie heeft niet zozeer betrekking op de biologie als wel op de bijzondere geografie in het noordelijke deel van het gebied. De roodachtige kleur van de rotsen op het schiereiland Sinaï zou hier namelijk weerspiegeld kunnen worden in het water van de Rode Zee wanneer de zon ondergaat.
Theorie 3: De naam “Rode Zee” is te wijten aan een vertaalfout
Tot slot is er nog een andere, misschien nog fascinerendere hypothese: de naam van de Rode Zee zou het gevolg kunnen zijn van een vertaalfout. In het Oude Testament vindt de beroemde episode van de overtocht plaats op de “Yam Suph”, een uitdrukking die vertaald wordt als “rietzee”. De letterlijke Engelse vertaling “sea of reeds” kan echter hebben geleid tot de vergissing en de uiteindelijke uitdrukking “red sea”. Rode Zee dus.
Wat is de waarheid?
De Rode Zee vandaag
De waarheid is dat alle drie de verklaringen kunnen hebben bijgedragen aan de naam van een van de populairste zeeën van de moderne tijd.
De Rode Zee is vandaag de dag namelijk een economisch centrum dankzij de verbinding van de Middellandse Zee met de Indische Oceaan en de oliereserves.
Tegelijkertijd is het een belangrijke toeristische bestemming dankzij het heldere water, de koraalriffen en het ideale klimaat voor een vakantie.
Dat kan ook niet anders voor een zee met warm, rustig water, duizenden jaren geschiedenis en zo'n suggestieve naam.