Is het waar dat honing nooit verloopt? Ja, dit is waarom en wat het geheim ervan is
Pixabay
Hoe kun je honing niet waarderen, een zoete natuurlijke nectar met veel heilzame eigenschappen? Vaak gebruikt in de keuken en veelzijdig, vragen veel mensen zich af of honing een houdbaarheidsdatum heeft.
Het antwoord is nee: als honing op de juiste manier wordt bewaard, verloopt het niet.
Laten we eens kijken waarom niet.
Waarom honing niet verloopt
Zo lekker en zoet dat het zijn naam leent aan de huwelijksreis, ook wel “honeymoon” genoemd, raakt elk potje honing op een gegeven moment op.
Er is echter één vraag die niet iedereen kan beantwoorden: waarom bederft honing niet? Hoe is dit mogelijk?
Het geheim van de lange levensduur van honing ligt in de samenstelling: het hoge suikergehalte en de lage pH-waarde, in combinatie met het nauwgezette werk van de bijen, creëren een zure en vijandige omgeving die voorkomt dat bacteriën en schimmels kunnen gedijen.
Een verdere bijdrage komt van waterstofperoxide, van nature aanwezig in honing in kleine hoeveelheden, dat werkt als een ontsmettingsmiddel en de groei van micro-organismen remt.
Om ervoor te zorgen dat honing niet bederft, zijn er echter twee voorwaarden nodig:
1- Dat het een volledig natuurlijke honing is.
2- Dat de pot hermetisch afgesloten is om vocht te voorkomen.
Als honing wordt bewaard in afwezigheid van vocht, blijft het immuun voor gisting en bederf, waardoor het een van de weinige voedingsmiddelen ter wereld is die jarenlang, zo niet eeuwenlang, eetbaar blijft.
De bevestiging dat het juist de conserveringsmethode is die het verschil maakt, krijgen we van de National Honey Board: 's werelds toonaangevende organisatie voor de promotie en kennis van honing.
Waarom er een houdbaarheidsdatum op honing uit de supermarkt staat
Unsplash
Op dit punt vraag je je waarschijnlijk af: “maar als honing niet verloopt, waarom staat er dan een houdbaarheidsdatum op honing uit de supermarkt?”
Als je een vervaldatum ziet staan op een pot honing in de supermarkt, is het omdat de fabrikanten willen dat het product wordt geconsumeerd, terwijl het nog goed en niet is veranderd door de tijd.
Hoewel aanbevolen wordt om honing voor een bepaalde datum te consumeren, meestal twee jaar, betekent dit niet dat honing na die periode niet meer goed of eetbaar is. Het betekent gewoon binnen welk tijdsbestek de honing vers blijft, zonder donker te worden of te kristalliseren.
Honing kopen vòòr de houdbaarheidsdatum betekent alleen dat je een langer houdbaar en nog steeds uitstekend product mee naar huis neemt. Het overschrijden van de datum op het etiket betekent niet dat je de honing moet weggooien: je kunt er nog lang van genieten, mits je het goed bewaart.
Laten we eens kijken hoe.
Honing op de juiste manier bewaren
We hebben gezien waarom honing niet bederft, maar dit betekent niet dat het aspect na verloop van tijd onveranderd blijft. Het is normaal dat honing donkerder wordt, troebel wordt, een beetje van smaak verandert of na verloop van tijd kristalliseert.
Deze veranderingen zijn een teken van echtheid.
Alleen natuurlijke honing heeft namelijk de neiging om makkelijker te kristalliseren door veranderingen in temperatuur. Gepasteuriseerde en verwerkte honing daarentegen ondergaat deze veranderingen niet, maar behoudt zijn heilzame eigenschappen niet zo lang als rauwe honing.
Authentieke honing is alleen rauwe, ongefilterde honing die niet verhit is op hoge temperaturen en al zijn oorspronkelijke bestanddelen, waaronder stuifmeel, heeft behouden.
Om honing het beste te bewaren, is het aan te raden om een luchtdichte glazen pot te gebruiken en verschillende bewaarmethodes te volgen die variëren afhankelijk van de honingsoort:
- Roomhoning (Europees): kan in de koelkast bewaard worden omdat het al gekristalliseerd is;
- Rauwe honing: we raden aan om deze op een donkere plaats te bewaren, tussen 18/19° en 23/24°;
- Bewerkte honing: als het product gepasteuriseerd is, is een kast in huis uit de buurt van licht ideaal.
Denk er ook aan dat je honing desgewenst kunt invriezen om de smaak en kleur te maximaliseren, maar zorg er dan wel voor dat je schoongemaakte lepels en keukengerei gebruikt om de honing niet te besmetten!