Dit is waarom ananas de tong prikkelt, en hoe je dit kunt vermijden
Pexels
De ananas is een van de bekendste en populairste tropische vruchten ter wereld, en niet alleen qua smaak, want hij wordt ook gebruikt om gerechten en voedingsbakjes te maken.
Er is echter één aspect dat niet onopgemerkt blijft voor iedereen die het vruchtvlees proeft: deze vrucht kan een vreemd gevoel achterlaten in de mond, een soort tijdelijk branderig gevoel.
Waarom gebeurt dit? Waarom prikt ananas de tong? En zijn er effectieve remedies om dit gevoel te vermijden?
Laten we het samen uitzoeken!
Waarom ananas de tong prikkelt
Hoewel niet iedereen zijn tong op dezelfde manier voelt tintelen na het eten van ananas, is de sensatie algemeen en wijdverspreid. En de reden is eenvoudig.
Ananas prikkelt de tong door bromelaïne, een enzym dat van nature in de vrucht aanwezig is.
Bromelaïne is een spijsverteringsenzym: het heeft als taak eiwitten af te breken en te verteren. Wanneer we ananas eten, probeert dit enzym ook de zachte huid in onze mond te verteren, wat dat typische tintelende gevoel op de tong veroorzaakt.
Zoals sommige wetenschappelijke studies beweren, wordt bromelaïne veel gebruikt in de geneeskunde en fytotherapie, vooral voor:
- het behandelen van oedemen, cellulitis en veneuze stase;
- de bevordering van wondgenezing;
- de vermindering van ontstekingen.
Bedenk ook dat bromelaïne niet in grote hoeveelheden aanwezig is in de verse vrucht, ongeveer 500 microgram per milliliter. Daarom prikkelt ananas slechts tijdelijk de tong: stel je voor dat het er meer waren!
Is bromelaïne de enige oorzaak van tintelingen op de tong?
Pexels
Niet alleen bromelaïne is verantwoordelijk voor het vreemde gevoel op de tong bij het eten van ananas.
Deze tropische vrucht heeft ook kleine calciumoxalaatkristallen in het vruchtvlees die de vorm hebben van naalden, de raphides.
Dit is een verdedigingsstrategie van de ananasplant om planteneters te ontmoedigen de vrucht op te eten.
Wanneer ze in contact komen met de tong, kunnen de raphides het membraan van de meest oppervlakkige cellen lichtjes perforeren, wat in feite een extra tintelend gevoel op de tong veroorzaakt.
De werking van de raphides, gecombineerd met die van bromelaïne, leidt tot het tintelende gevoel dat sommigen van ons ervaren bij het eten van ananas. Maar er zijn enkele strategieën om dit te beperken of zelfs te elimineren.
5 trucs om te voorkomen dat ananas de tong prikkelt
Zoals we hebben gezien, is het tintelende gevoel dat je voelt als je een ananas eet voornamelijk te wijten aan de bromelaïne en deels aan de raphides die in het vruchtvlees aanwezig zijn.
Gelukkig zijn er echter enkele strategieën waarmee je het kunt beperken zodat je er geen last meer van hebt. Hier zijn de vijf meest effectieve:
- De juiste rijpheid. Hoe rijper een ananas is, hoe minder hij op de tong prikkelt: het bromelaïnegehalte varieert sterk, afhankelijk van de rijpheid van de vrucht. En omdat een ananas niet rijpt als hij eenmaal van de plant is gehaald, kun je de individuele vrucht het beste zorgvuldig beoordelen als je hem koopt.
- IJs of yoghurt. Door ananas te eten met ijs of yoghurt, voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, kan de bromelaïne inwerken op de eiwitten in het voedsel... en niet op die in de mond.
- Zout water. Het is misschien niet de beste truc, maar door de ananas in zout water te dompelen wordt de bromelaïne in het vruchtvlees tijdelijk geneutraliseerd.
- Warmte en koken. Als je de ananas lichtjes kookt, vermindert het gehalte bromelaïne in de vrucht en dus ook het tintelende gevoel wanneer je ananas eet.
- In blik. Het proces van het conserveren van een ananas resulteert in het verwijderen van bijna al het aanwezige bromelaïne, dus in dit geval zul je er geen last van hebben.
Kortom, de enige fout die je niet moet maken is om geen ananas te eten, alleen omdat je tong gaat tintelen als je hem eet.
Deze tropische vrucht is in feite een gezonde toevoeging aan je dieet, zolang je de werking van de bromelaïne beperkt... en die van raphides een beetje verdraagt.
Het is het waard.