Keukensponzen wassen is essentieel: hier lees je waarom en wat de meest effectieve methodes zijn om dat te doen

Janine image
door Janine

27 November 2024

Vier keukensponzen op een roze achtergrond

Freepik

Wie heeft er thuis geen spons? Een hulpmiddel dat net zo onmisbaar is als dat het gebruikt wordt.

Toch is het waarschijnlijk het vuilste voorwerp in de keuken, ondanks dat het precies het tegenovergestelde doel heeft, namelijk hygiëne.

Daarom is het essentieel om sponzen regelmatig en effectief schoon te maken.

Maar hoe? Laten we eens kijken naar enkele van de meest aanbevolen en effectieve methoden.

Keukensponzen, waarom het belangrijk is om ze te wassen

Keukensponzen zijn gemaakt met de bedoeling om borden, serviesgoed en oppervlakken af ​​te wassen om vet en vuil te verwijderen.

Een voorwerp dat zeer veel gebruikt wordt en daarom betrouwbaar, veilig en vooral schoon moet zijn.

Maar net als veel andere alledaagse voorwerpen worden ze door hun gebruik een verzamelplek van bacteriën en vuil, vooral als ze lange tijd worden gebruikt.

De meest voorkomende keukensponzen zijn gemaakt van cellulose, oftewel houtpulp, en zijn dus milieuvriendelijk. De materiaalkeuze is te danken aan het feit dat ze, eenmaal weggegooid, zonder problemen kunnen ontbinden.

Dit maakt ze perfecte bondgenoten van hygiëne en milieu, maar tegelijkertijd magneten voor schadelijke micro-organismen die zich in de poriën nestelen.

Kortom, keukensponzen zijn de meest vuile voorwerpen in huis en in de gaatjes leven en reproduceren ziektekiemen dankzij voedsel- en waterresten.

Metaforisch gezien zijn het net kleine appartementen voor bacteriën als Escerichia coli, die worden gevoed dankzij het verzamelde en geabsorbeerde vuil.

Op het moment dat we een vuile spons gebruiken, worden deze organismen overgebracht op onze handen en uiteindelijk op het voedsel dat we consumeren.

Op dezelfde manier riskeert het reinigen van een oppervlak met een gebruikte keukenspons het verspreiden van bacteriën in plaats van het gebied te ontsmetten.

Hoe maak je keukensponzen schoon: de meest effectieve methoden

Twee sponzen met zeep

Freepik

Keukensponzen kunnen ongeveer 8 miljoen bacteriën bevatten, klaar om op de oppervlakken te komen die we schrobben.

Om ervoor te zorgen dat hun functie het verwijderen van vuil blijft zonder het te verspreiden, is het noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en de ophoping van microben te voorkomen.

Om jouw gezondheid en die van het hele gezin te beschermen tegen voedselbesmetting, kun je ze op deze manieren desinfecteren:

  • Azijn: vul een kom met witte azijn en laat de keukenspons een paar minuten weken, spoel hem vervolgens af met warm water, wring hem uit en laat hem in de open lucht drogen;
  • Vaatwasser: plaats de spons in het bovenste rek van de vaatwasser, voeg het wasmiddel toe en start het langste programma met de hoogste droogtijd;
  • Magnetron: het is een van de meest effectieve methoden als de keukensponsjes geen metaal bevatten. Je kunt de spons in water dompelen, op het draaiplateau plaatsen en een minuut of twee op hoge temperatuur laten draaien;
  • Kokend water: dompel de spons onder in kokend water, en laat vijf minuten staan. Verwijder de spons pas als het water is afgekoeld en wring hem uit;
  • Bleekmiddel: Deze oplossing wordt als het meest effectief tegen bacteriën beschouwd. Giet een kopje bleekmiddel in vier liter water, laat de spons een paar minuten weken en spoel uit;
  • Zuiveringszout: maak een papje door zuiveringszout met water te mengen en dit als een scrub in de spons te wrijven, en spoel daarna uit.
  • Ethanol: je kunt keukensponzen ook in 70% ethanol laten weken om ze te desinfecteren;
  • Zout: vul een teiltje met warm water, giet het zout erin en meng om het op te lossen, laat de spons weken en laat 30 minuten staan ​​voordat je hem uitwringt en droogt.

Hoe vaak en wanneer moet je een spons wassen

Welke methode je ook kiest om je keukensponzen schoon te maken, het is belangrijk dat je ze goed uitwringt en droogt om geen natte omgeving te creëren die geschikt is voor bacteriën.

Om netheid en veiligheid in de keuken te garanderen, moet je de spons minstens één keer per week schoonmaken, maar als hij versleten of beschadigd is, moet je hem vervangen.

In feite is de beste oplossing om na een aantal keren gebruik de spons te vervangen en een nieuwe te kopen: een oude en versleten spons kan een nog grotere broedplaats worden voor ziektekiemen en bacteriën.

Zodra de spons naar ruikt of scheurt, aarzel dan niet om hem te vervangen door een andere. In elk geval moet een gebruikte spons ongeveer om de twee tot drie weken vervangen worden, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

Het doel is om een zo schoon en veilig mogelijk keukengerei te gebruiken dat de hygiëne bevordert zonder dat zich microben ophopen en verspreiden in je vaat.