Jullie weten hoe Afghanistan er vandaag de dag uitziet, maar als je ziet hoe het er 50 jaar geleden uitzag zou je het niet geloven
De beroemde foto met de titel "Afghan Girl" werd gepubliceerd op de cover van National Geographic in 1985. De foto, genomen door Steve McCurry in een Afghaans vluchtelingenkamp, portretteert een jonge wees. Zijn prachtige ijs groene ogen en intense blik, een mengeling van angst en trots. De foto is de hele wereld over gegaan en het beeld is een symbool geworden van de Afghaanse conflicten van die jaren. Volgens de officiële cijfers, is Afghanistan een van de armste landen ter wereld. Van de 23 miljoen mensen kunnen slechts 5% van de vrouwen lezen en schrijven. Maar dit was niet altijd zo: in 1940 was Afghanistan een cultureel bruisende land vol kansen. Moderne gebouwen, technologie en onderwijs verrijkten een dor landschap waarin vrouwen rokken droegen, naar muziek luisterden,vrij waren en de universiteit volgden. De foto's uit die periode zijn verzameld op een Facebook-pagina, een getuigenis van een gouden tijdperk van tolerantie tot dusver vernietigd door obscurantisme, onwetendheid en ellende die nu heerst in Afghanistan. Mohammad Qayoumi, de maker van de pagina, groeide op in Kabul in de jaren '60 en '70 en bood zijn foto's aan om het bewustzijn van de wereldbevolking over wat er gebeurd is in zijn eigen land te verhogen. Hij schrijft op zijn pagina: "Een halve eeuw geleden, hadden Afghaanse vrouwen een carrière in de geneeskunde, zaten mannen en vrouwen gemengd in theaters en universiteiten in Kabul;fabrieken produceerden stoffen en andere series producten. Er was een traditie van de openbare orde en een regering die in staat was om grote nationale infrastructurele projecten te beheren, zoals de bouw van waterkrachtcentrales en wegen. Gewone mensen hadden een gevoel van hoop, het geloof dat het onderwijs de mogelijkheden zou kunnen bieden voor iedereen, en een mooie toekomst in het verschiet. Alles is vernietigd door drie decennia van oorlog. "
Hier Afghanistan voor dit alles...
via messy nessy chic
Afghaanse vrouwen in 1940
De stijl in de jaren 50-70 in Kabul
Een platenzaak in Kabul, 1960
Afghaans koor
Vliegveld Kandahar, gebouwd in 1960
Stewardessen van Ariana Afghan Airlines
Kabul, 1960
Buitenlandse bezoekers op een camping in het Afghaanse nationale park Band - e Amir
Een van de wegen die Afghanistan doorkruisen
Moeder en kind op de speelplaats
Een aantal studenten van de Universiteit van Kabul in 1960
Meiden op school
Vrouwelijke beweging, 1980
Vergaderzaal / klaslokaal voor vrouwen, rond 1980
Klaslokaal in Kabul, 1960
Afghaanse vrouwen op de werkvloer
De faculteit van biologie aan de Universiteit van Kabul
De ontwerpster Safia Tarzi in haar kantoor in Kabul in 1969
Aan het einde van de jaren 60 is de Afghaanse mode een internationaal referentiepunt geweest, aangezien de hele wereld de Arabische invloeden kon waarderen.
Kleding vitrines, 1960
Afghaanse vrouwen in Kabul
December 1969: toen Afghanistan in de mode was
Het modeblad Vogue besloot om in december 1969 een volledige documentatie te publiceren die de titel Adventure in Afghanistan droeg, een modeshow in Kabul en de meest chique plekken van de stad vertelt.