Deze wijk in nigeria wordt ook wel het Venetië van Afrika genoemd waar mensen leven op de drempel van wat leefbaar is
Als iemand de vergelijking zou maken tussen een stadskwartier en de stad Venetië dan zouden we meteen denken een pareltje van een boeiende stad. In dit geval is het echter totaal het tegenovergestelde want met de term "Het Venetië van Afrika" wordt een beruchte wijk genoemd die eigenlijk als Makoko te boek staat. Er staan krotwoningen die op het water zijn gebouwd, net als in Venetië. Maar deze wijk ligt in Laos, Nigeria en is 100 jaar geleden gebouwd door vissers die er zijn gaan wonen vanwege het visrijke water.
In de loop der tijd nam de bevolking toe, het aantal huizen steeg en parallel daaraan ook de vervuiling van het water waaruit nu niets meer te vissen valt. Nu wonen er migrantenarbeiders die uit heel West-Afrika komen en wonen in de vuiligheid, in een situatie waarin er geen hygiëne is. Van de oorspronkelijke wijk is niet veel meer van over.
via dailymail
De bevolking van Makoko is gaandeweg toegenomen. Uit een onofficiële volkstelling blijkt dat er tegenwoordig tussen de 150,000 en de 250,000 mensen wonen.
De huizen zijn gemaakt van zeer sterk hout en staan op palen die de bodem zijn ingeslagen.
In elk huis wonen er 6 á 10 mensen die heel vaak huren.
De gezinnen in Makoko leven van de visserij en houtwinning
Een wiebelige boot zoals deze is het vervoermiddel dat hoofdzakelijk gebruikt wordt, ook om mee te vissen en als drijvende winkel, waarvan vrouwen water, eten en schoonmaakmiddelen kopen.
Al tientallen jaren hebben de inwoners van Makoko geen drinkbaar water, elektriciteit of een dienst die het afval verwerkt.
Er zijn "toiletten" die eigenlijk latrines zijn, die elke worden gedeeld met gemiddeld 15 gezinnen. Een rioolsysteem is er niet: restwater, uitwerpselen en afval komen allemaal in het water van de lagune terecht
De lucht die er wordt ingeademd is echt heel smerig; inwoners hebben ernstige gezondheidsproblemen.
De enige manier om drinkbaar water te kunnen gebruiken is door het te kopen van een verkoper op een boot aangezien de overheid water niet gratis beschikbaar stelt.
Er zijn gebouwen waar een klein beetje les wordt gegeven, in de hoop dat veel mensen ooit weg kunnen komen uit deze hel.
Er zijn weinig scholen voor de duizenden mensen die leven in Makoko. Een van deze scholen is gemaakt van gerecycled plastic en is gefinancierd door de VN en een NGO uit Duitsland
In 2012 heeft de overheid veel huizen op het water gesloopt om hygiënische redenen.
Veel inwoners denken echter dat de overheid mensen in een gedeelte van de wijk uit hun huizen hebben gezet om de woningen dan tegen een veel hogere prijs te verkopen.
De aandacht die in de media aan is geschonken aan de leefomstandigheden van de gezinnen in het Venetië van Afrika heeft de regering ertoe bewogen om met een plan te komen en 250,000 mensen onderdak te bieden en 150,000 mensen een baan.
Lees meer