Dit is Rjukan, een plaats in Noorwegen die 6 maanden per jaar wordt verlicht met behulp van spiegels
Zonlicht is voor velen vanzelfsprekend, en in sommige landen zelfs in overvloed aanwezig, maar er zijn plekken op de wereld waar zonlicht een kostbaar goed is.
Rjukan is een klein plaatsje in de buurt van Oslo, gelegen in een spectaculaire natuurlijke omgeving, in een dal tussen de bergen, wat een 'tijdelijke' beperking met zich meebrengt: van september tot maar ligt Rjukan in de schaduw, omdat de zon niet hoog genoeg komt om over de bergtoppen heen te schijnen.
Welkom in Rjukan
In 1913 had Sam Eyde, de oprichter van het plaatsje, het visionaire idee om spiegels of reflecterende materialen te gebruiken om de inwoners van zonlicht te voorzien, maar dit idee werd nooit verwezenlijkt.
De uitvinding van de "Solspeil"
In 2005 nam de kunstenaar en inwoner van Rjukan Martin Andersen het idee van Eyde in overweging en besloot om het idee uit te werken. In 2013 werd de visie van Eyde dan eindelijk werkelijkheid.
Voor de komst van de "Solspeil" was het gebruik van de Krossobanen, een kabelbaan gebouwd in 1928 die de top van de berg bereikt, de enige manier om van natuurlijk zonlicht te kunnen genieten
De spiegels
De "Solspeil" bestaat uit drie enorme spiegels die op de berg die over het stadje uitkijkt zijn geïnstalleerd. De spiegels vangen het directe zonlicht op en reflecteren dit op het dorpsplein.
Leven onder de zon
Op de openingsdag hebben duizenden mensen zich op het dorpsplein verzameld: voor hen betekent deze uitvinding een significante verbetering van de kwaliteit van hun leven.
Meer tijd om te socializen
Voor de installatie van de spiegels, werd het leven in dit stadje 6 maanden lang letterlijk overschaduwd. Nu hebben de bewoners meer tijd om bij elkaar te komen en te genieten van het zonlicht.
Milieuvriendelijke technologie
We weten allemaal in welke mate de Noren de natuur respecteren (iets waar we allemaal een voorbeeld aan moeten nemen) en ook voor dit project is er rekening mee gehouden dat het geen nadelige effecten voor het milieu heeft: de spiegels produceren geen afvalstoffen en de installatie werkt op zonne-energie.
Een kostbare, maar noodzakelijke uitvinding
De installatie kostte meer dan 600.000 euro. De prijs was aanleiding voor een controverse in de stad, maar nadat de installatie werd geplaatst hadden de meeste mensen geen spijt van de kosten die hiervoor zijn gemaakt.
Toerisme
De installatie is uitgegroeid tot een ware toeristische bezienswaardigheid. Sinds 2013 is het toerisme aanzienlijk gestegen in deze plaats. In 2015 werd de stad daarnaast door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.