Hier het verhaal van de man die na een miljoen jaar de revolutionaire bijl bedacht
Het is opvallend als we bedenken dat er in de maatschappij waarin wij leven een aantal objecten bestaan waarvan de evolutie grote stappen maakt en er anderen zijn waarvan de vorm en het gebruik al eeuwen hetzelfde zijn gebleven.
Een van de eerste instrumenten die door de primitieve mens zijn uitgevonden is de bijl om hout te hakken en daar een vuur voor de nacht van te kunnen maken. Dit object is tot op de dag van vandaag grotendeels ongewijzigd gebleven,er werd geen aanleiding gegeven tot concrete veranderingen in het gebruik van de bijl.
Finland Heikki Karna, is echter al jarenlang na aan het denken over hoe de bijl te kunnen verbeteren om in een korte tijd nog veel meer brandhout te kunnen snijden.
Dit is zijn verhaal ...
De bijl is een van de eerste instrumenten die de primitieve mens heeft verstrekt. Om hout te kunnen hakken, daar vuur van te branden dat verwarmde en dieren op afstand hield.
De eerste exemplaren van de bijl dateren uit de vroege steentijd, in het Tweede Paleolithicum. Ze werden gemaakt van stukjes silica in druppelvorm, met een extreem scherp uiteinde. Aan het andere uiteinde bevond zich het handvat gemaakt van een stronk hout.
Zie hier de moderne bijl : honderdduizenden jaren later zijn ze praktisch niets veranderd ... !
En zie hier dan na 15 jaar verschillende prototypes, de bijl die de 74-jarige Finse Heikki heeft uitgevonden om het houthakken te verlichten en minder vermoeiend te maken.
Zijn obsessie met de revolutie van de bijl begon 20 jaar geleden in de bossen van Sipoo, toen hij daar een gebied vol met bomen en stenen moest ontbossen om een huis te bouwen.
De Fin achtte de taak zo vermoeiend, dat hij overtuigd was om koste wat kost een oplossing te vinden. Na jaren prototypes te hebben ontworpen en opnieuw te pogen, heeft hij eindelijk de oplossing gevonden door op de bijl een mechanische hendel te integreren. Hij veranderde ook helemaal de positie van het mes op de bijl, dit zorgde voor een revolutionaire snijtechniek.
Deze innovatieve bijl profiteert van de werking van de hefboom zodat de stam gemakkelijker in vele delen gesneden kan worden.
Met een enkele slag, beweegt het bijlblad vanwege zijn bijzondere positie zijwaarts, waardoor de romp de stukken scheidt zonder al te veel kracht te zetten.
Voor meer informatie over deze briljante uitvinding wordt u verwezen naar de website waar u het product ook kan kopen.
Maar laat u nu verrassen door de bijl in actie en u zult beseffen hoe veel minder vermoeiend hakken is geworden. En hoe geniaal deze Finse man is geweest.