Deze Afrikaanse Koning Werkt Als Monteur En Regeert Over Zijn Volk Via Skype
Als het gesprek over koningen gaat, ongeacht van welke dynastie ze zijn of welke nationaliteit ze hebben, ontkom je er niet aan om te praten over priviliges en een manier van leven die moeilijk te vergelijken is met dat van gewone mensen. Vaak staan de eerstgenoemden in die positie bekender om hun liefdesavonturen en hun slechte gewoontes dan om de dingen die ze doen voor het volk.
Er bestaan in de wereld echter mensen die zo nederig en deugdzaam zijn dat ze dit stereotypelabel niet opgeplakt krijgen.
Naast José Mujica, de beroemde, maar nooit genoeg bejubelde president van Paraguay die op een boerderij woont en 90% van zijn salaris aan goede doelen geeft, is er ook nog het verhaal van Bansah Hohoe dat we jullie willen vertellen. Deze man werkt fulltime als monteur in Duitsland en partime als... koning.
In de jaren 70 emigreerde Bansah naar Duitsland en ging in Ludwigshafen wonen, dat dichtbij Frankfurt in de buurt ligt. Hij ging erheen om het vak van automonteur te leren.
Na een stageperiode besloot hij om in Duitsland te blijven, deze beslissing was mede ingegeven door de liefde die hij voelde voor de Duitse vrouw Gabrielle.
Hij was er altijd van overtuigd zijn leven volkomen normaal te leven, totdat in 1987 een fax uit Ghana alles veranderde.
Bansah's opa was overleden en noch zijn vader, noch zijn broer voldeden aan de eisen om te kunnen regeren.
Naar aanleiding hiervan nam hij werkverlof en ging hij naar zijn geboorteland.
Nadat hij de situatie had ingeschat besloot Bansah de taak op zich te nemen. Hij was vastberaden om iets concreets te doen voor zijn volk; hij had daar ook de gelegenheid voor.
In Ghana wonen wilde hij niet meer. Het bijzondere zit hem in het feit dat hij nog steeds werkt als monteur en tegelijkertijd alle bestuurlijke taken uitvoert via internet.
Omdat hij in het buitenland woont, is hij in het voordeel om mogelijke ontwikkelingen te zien en kan hij bepalen welke er in zijn land doorgevoerd moeten worden zodat het kan groeien.
Bansah heeft in het bijzonder gelet op de noodzaak van gezondheidszorg en op de noodzaak van drinkwater voor de inwoners van Hohoe en de nabijgelegen regio's.
Natuurlijk gaat hij naar Ghana, minstens 6 keer per jaar om de ceremonies te leiden en van dichtbij te zien hoe ernstig de dingen zijn of welke doelen er zijn behaald.
Op 67-jaige leeftijd blijft hij tot laat op om 200,000 mensen aan te sturen, en staat 's morgens vroeg op om te werken in zijn werkplaats.
Hij heeft ook stagetrajecten gestart waarbij inwoners van Hohoe bij hem in de leer komen op de werkplaats zodat ze deze kennis mee terug kunnen nemen naar Ghana.
Door zijn bescheidenheid en de grote moeite die hij neemt voor al zijn taken leverde dit hem het respect van zijn volk en hun buurvolkeren op.
Waarschijnlijk weet deze man zich nuttiger te maken voor zijn volk op duizenden kilometers afstand, dan de vele vorsten die onder het volk wonen en meestal in hun koninklijke auto's blijven zitten...