Dacht u dat honing alleen wordt geproduceerd door bijen? Wij presenteren u de "honingmier"!
Honing is een zoetstof welke we allemaal wel kennen, geproduceerd door bijen die hard samenwerken om de honing te maken van bloemen nectar. Maar is dit de enige insectensoort die hiertoe in staat is? Het verrassende antwoord hierop is nee. Er bestaat een bepaald type mier die een zoetstof kunnen verwerken welke vergelijkbaar is met honing. Deze mieren zijn bekend vanwege hun vermogen om honing te creëren.
Vergeleken met de manier van de bijen is de opslag van de honing, het productieproces en het gebruik van de honing geheel anders.
Binnen dit artikel leer je meer over de honing mier :-)
via Apicoltura Apis Mellifera
In tegenstelling tot bijen, die honing opslaan in de honingraten, bewaren de mieren het in het lichaam van de mieren werknemers. In tijden van hongersnood, worden deze reserves van honing aangebroken.
Om de zakken met honing leeg te halen tikken de mieren met hun antennes op de antennes van de werknemer mieren, als een soort code om te communiceren. Een speciaal maag ventiel regelt dan de toe- en afvoer van de honing opslag.
De honing mieren leiden een beschut leven. Degenen met de honing reserves, leven onder de grond, beschermd tegen de hitte, droogte en gulzige roofdieren.
Een "honing werknemer" kan meerdere keren volgeladen en leeggehaald worden.
Honing mieren zijn in staat om zichzelf te beschermen tegen schimmels en bacteriën, ze scheiden een “antibioticum” af dat verspreidt wordt op hun lichaam.
Waar komt de honing vandaan die ze produceren? In de eerste plaats van de nectar en het sap van de acacia's, en vervolgens door bladluizen: kleine insecten die de mieren ' melken ' om de zoete stof te absorberen.
Lees meer