Geodetische Koepels Zijn Alternatieve, Goedkope Woningen. Bekijk Hier Hoe Ze Worden Gebouwd
De 36-jarige Roemeense architect Alexander Dinulescu heeft het werk van de bekende Amerikaanse architect Buckminster Fuller opgepakt en verder uitgediept. Fuller staat ook wel bekend om zijn geodetische koepels, een alternatieve vorm van onderkomen voor mensen die een huis zoeken tegen betaalbare prijzen. Geodetische koepels zijn gebouwen zijn halve koepels die bestaan uit eenvoudige geometrische vormen die in elkaar overlopen en zo driehoeken vormen. Een voorbeeld.
via casaviitorului.wordpress.com
Het "hart" van de geodetische koepels is een gepatenteerd systeem van metalen balken die in elkaar klikken en zo gemaakt zijn dat ze aan de veiligheidsnormen voldoen en lang belast kunnen worden zonder te vervormen.
Het bouwwerk kenmerkt zich door zijn stabiliteit en bestendigheid en gaat ook nog eens op in zijn omgeving.
De bouw ervan is goedkoper omdat er geen steun- of dwarsbalken nodig zijn, dit betekent dat er 40% minder matriaal nodig is waarmee je normaal gezien een gewoon huis zou bouwen. De kosten per vierkante meter is ongeveer 400 euro. Een ander voordeel is dat het snel en makkelijk in elkaar gezet kan worden. Een team van 4 mensen kan het binnen 15 dagen of een periode van een maand opbouwen, afhankelijk van de koepelgrootte.
Door z'n vorm kan de lucht gelijkmatig circuleren waardoor de stookkosten met 80% dalen. Huizen die op deze manier zijn gebouwd zijn koel 's zomers en warm in de winter.
De interieuren kenmerken zich door hun ruimtelijkheid en comfort.
Door de talloze vensters en openingen kan je naar buiten kijken en van de omliggende omgeving genieten.
Dit type constructie kan worden gebruikt voor echte woonhuizen, als winkelruimtes, restaurants, bars en concertzalen; het kan bovendien naar wens worden aangepast.
Hoe het ook zij, in elk geval biedt het je een gevoel van vrijheid en is het op esthetisch vlak in harmonie met de omgeving.