In Patagonië is binnen een paar uur een gigantisch meer verdwenen experts zijn sprakeloos
Is het mogelijk dat een groot meer van dag op nacht verdwijnt? Je zult het bijna niet geloven, maar het antwoord is ja. Dit is wat er gebeurd is met het meer Riesco, een waterreservoir gelegen in het Chileense Patagonië , ongeveer 27 km van de stad Porto Aisén. De autoriteiten onderzoeken de oorzaken van dit merkwaardige fenomeen maar wijzen officiële verklaringen af. Een nog steeds zeer mysterieus verschijnsel, waar geleerden zoeken naar een verklaring voor wat er werkelijk gebeurd is.
Het meer Riesco ligt in het Chileense Patagonië, ongeveer 27 km van de stad Puerto Aysén. Hier aanschouwen we het meer nog vol met water.
Dit is het meer vandaag de dag. De twee foto's werden een paar jaar geleden genomen, maar de lokale bevolking geeft aan dat het verdwijnen van een groot deel van het water binnen een paar uur plaatsvond.
Het meer besloeg een oppervlakte van bijna 15 vierkante kilometer, en had een gemiddelde diepte van 72 meter.
Het is een stroomgebied waarvan de belangrijkste water bijdragen komen uit de rivier de Condor en het meer Laguna Vera.
Het waterpeil van het meer Riesco stond al jaren laag, maar haar breedte was zo ruim dat niemand zich ooit echt zorgen maakte.
In de laatste weken voor de grote verandering, begon het waterpeil snel te dalen tot op de ochtend van 30 mei, toen het meer vrijwel opgedroogd leek.
In verband met de recente gebeurtenissen, is een team van het Chileense ministerie van Openbare Werken een onderzoek komen uitvoeren welke aan de autoriteiten geleverd zal worden.
De geringe neerslag ( dit jaar viel er 76% minder regen ) is de meest aannemelijke oorzaak van het verschijnsel, maar uit onderzoek blijkt dat de ingenieurs zich onthouden van het verstrekken van verdere gegevens.
Andere deskundigen beweren dat de reden van het plotseling verdwijnen van het water wordt veroorzaakt door een tektonische plaat die zich boven de breuklijn van het meer bevindt.
Wat is de echte verklaring voor dit merkwaardige verschijnsel? We wachten in spanning op verdere ontwikkelingen!