Een Kunstenaar Plaatst Standbeelden In Een Verlaten 14e Eeuwse Kerk. Het Is Angstaanjagend Maar Tegelijkertijd Boeiend
De Sint-Joriskerk in Lukova (Tsjechië) raakte in onbruik in 1968 toen tijdens een begrafenis het dak van de kerk instortte. Mensen bezochten deze kerk per direct niet meer, ze zagen deze enge gebeurtenis als een slecht voorteken en waren bang geworden. Er was een kunstenaar voor nodig om mensen weer voorzichtig een kijkje te laten nemen in de kerk, en Jakub Hadrava is dit gelukt.
Door middel van een wat lugubere constellatie is de kerk weer onder de aandacht gekomen van mensen, die er in grote getale op afkomen, dat ook weer de nodige inkomsten oplevert voor de restauratie.
via keblog.it
De huiveringwekkende opstelling die Hadrava heeft gemaakt bestaat uit figuren met doeken over het hoofd. Ze zitten in de banken en in de zijbeuken.
De spoken zijn gemaakt van mortel en nemen alle plaatsen van de kerk in.
De spoken stellen de Duitsers uit het Sudetenland voor die in Lukova woonden tot aan de Tweede Wereldoorlog. De overwinnig op de Duitsers had als gevolg dat de Duitssprekende Sudeten uit het toenmalige Tsjechoslowakije werden gezet.
Het kunstwerk van Hadrava zorgt ervoor dat deze prachtige kerk uit de 14e eeuw open kan blijven.
De kerk is grotendeels intact gebleven van 1352, ondanks dat er veel voorwerpen zijn meegenomen tussen 1968 en nu.
Sinds de start van de tentoonstelling in 2014 zijn er toeristen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, en zelfs uit Brazilië en Australië gekomen om de kerk te bezoeken.
Het doel van de tentoonstelling is het inzamelen van geld voor de renovatie.
Het doel van de tentoonstelling is het inzamelen van geld voor de renovatie.
De toeristen hebben genoeg donaties gedaan om de renovatie plaats te kunnen laten vinden.
De gemeenteraad van Lukova wil de kerk terugbrengen naar zijn oude staat, en gelooft dat toeristen nog steeds zullen blijven komen.
Deze kerk is een prachtig voorbeeld hoe eigentijdse kunst kan helpen de oude kunst van vroeger weer te laten sprankelen in volle glorie terwijl er eigenlijk geen of maar weinig geld beschikbaar is om dat voor elkaar te krijgen.