Waar Zijn Gummieberen Van Gemaakt? Zijn Ze Slecht Voor Je? Het Antwoord Zal Je Verbazen!
Toen we klein waren hebben we ze allemaal wel eens gegeten en de grootste liefhebbers eten ze nog steeds als volwassenen. Gummiberen en soortgelijk snoep kleuren de schappen in de supermarkt en elk verjaardagsfeestje, maar weet je ook hoe ze worden gemaakt?
Als je het eenmaal weet, kan het zijn dat je ze als je een onwetende vegetariër bent, ze helemaal niet meer wilt eten! Zoals zo vaak gebeurt bedriegen je hersenen je en ga je dingen eten waarvan je niet precies weet hoe ze zijn gemaakt, op een manier die misschien tegen je principes ingaat... In dit geval zou het af moeten hangen van je persoonlijke keuze om al dan niet gelatine-achtig snoep te eten, en niet zozeer van het feit hoe het snoep gemaakt wordt. Laten we samen bekijken waarom.
via popsugar.com
In de lijst van ingrediënten op de verpakking zien we: glucosestroop, suiker, aroma's, zuurteregelaars en... gelatine.
Gelatine is een stof die wordt verkregen door het langdurig koken van botten, kraakbeen en huid van dierlijke oorsprong, vrijwel alle restproducten van vleesverwerkingsbedrijven.
Restproducten zoals, botten, hoeven, varkenshuiden, vissenkoppen en horens worden doorgestuurd naar bedrijven waar dit allemaal wordt gesteriliseerd op 140 °C.
De volgende stap is het drogen van deze materialen zodat het kan worden omgezet het witte poeder wat je hier op de foto ziet.
Hieraan worden de kleurstoffen en aroma's toegevoegd waardoor het product zijn vorm en smaak krijgt zoals we het kennen.
Als er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Europese Gemeenschap, dan zou het niet schadelijk moeten zijn voor onze gezondheid. Het is ook belangrijk om te weten dat het bijvoorbeeld niet alleen in snoep zit, maar ook in medicijnen.
Het valt niet te ontkennen dat het dus om een product van natuurlijke oorsprong gaat en niet kunstmatig. Vegetariërs eten het niet meer, maar laten we vooral niet vergeten hoe kostbaar (en prijzig in het onderhoud) onze tanden zijn... Het belangrijkste blijft natuurlijk dat we weten WAT we eten!
Bekijk deze video om het volledige productieproces te zien.