Het 8000 Man Sterke Chinese Terracottaleger Stelt Onderzoekers Nog Steeds Voor Raadsels
Toen in 1974 een groep Chinese boeren begon met graven van een gat net buiten de stad Xi'an in Centraal-China, had niemand van hen kunnen bedenken dat ze op een van de meest bijzondere archeologische vindplaatsen zouden stuiten in de Chinese geschiedenis. Op slechts enkele meters diep lag het inmiddels legendarische terracottaleger verborgen dat de keizer Qin Shi Huang (260-210 v.Chr.) moest dienen in het hiernamaals. Het is van de meest bezochte plekken in de wereld, maar er moeten nog veel ontdekkingen worden gedaan.
foto's: wikipedia
De terracottastandbeeldjes komen uit de derde eeuw voor Christus en op kosten van de overheid zijn er ongeveer 500 uitgegraven.
Archeologen menen dat er op de vindplaats in totaal meer dan 8,000 staan. Ook het graf van de beroemde keizer, dat op 2 kilometer ligt verwijderd van het leger, is nog niet geopend. Vanwege de complexe omstandigheden in het graf zelf heeft de regering besloten dat er niet kan worden doorgegaan met het opgraven, waardoor experts en geïnteresseerden alleen maar theorieën hebben...
De beeldjes die het legendarische leger vormen zijn allemaal verschillend. De gezichten, de kleding, aan alles is gedacht om de indruk te geven met een echt leger te maken te hebben.
De oorzaak van deze nauwkeurigheid zou kunnen worden teruggevoerd naar de keizer zelf. In geschiedenisteksten komt naar voren dat hij altijd maar naar op zoek was naar een manier om aan de dood te ontsnappen.
Ironisch genoeg wijzen enkele onderzoeken erop dat zijn dood in gang werd gezet door het slikken van pillen die hem langer hadden moeten laten leven. In die pillen zaten echter sporen van kwik.
Het mausoleum bestaat uit talloze uitgravingen met diverse vondsten. Er zijn naast krijgers ook koetsen, paarden, wapentuig, bronzen beelden en standbeeldjes van gewone burgers gevonden.
In de geschriften van de beroemde Chinese historicus Sima Qian staat dat in het graf van de keizer maquettes van paleizen, pagodes en kamers en ook kostbare vazen, edelstenen en andere zeldzame dingen staan.
Wat er echt in zijn graf ligt is vooralsnog onbekend. Ook al zijn de middelen voorhanden om het graf veilig te kunnen openen, blijft de Chinese overheid het een riskante zet vinden.
Wie weet wanneer deze oeroude en raadselachtige grafstede in zijn totaliteit wordt onthuld. Wij hopen het in ieder geval mee te kunnen maken!