Op deze 4,500 jaar oude papyrusrol is dagelijks de bouwvoortgang van de piramide van Cheops
Er zijn talloze theorieën over de manier waarop de Egyptische piramides zijn gebouwd en talloze vragen over het verplaatsen en positioneren van de stenen blokken. De vondst van een logboek waarin de bouw van de piramide van Cheops werd bijgehouden is dan ook een belangrijke stap in het beter kunnen doorgronden van deze prachtige archeologische locaties.
De ontdekking werd gedaan in 2013 door een team Egyptologen geleid door Pierre Tallet en Gregory Marouard die in de haven Wadi al-Jarf (Dode Zee) een papyrusrol hebben gevonden waarop men elke dag de constructiefasen heeft beschreven van de oudste en de grootste van de drie belangrijkste piramides in Gizeh de dodenstad.
via history.com
Het logboek van Merer
De papyrusrol is van zo'n 4,500 jaar geleden en dat maakt dat dit de oudste vondst is tot nu toe. Merer was een man die klaarblijkelijk aan het hoofd stond van een team van tweehonderd arbeiders en een aantal maanden lang de dingen die dagelijks werden uitgevoerd heeft bijgehouden. Dit gebeurde in het 27ste regeringsjaar van farao Khufu (Cheops in het Grieks, ?-2580 v.Chr.)
Met deze ontdekking is er nu iets meer bekend over de oudste - en de enige die nog intact is - van de oude zeven wereldwonderen
Door deze ontdekking weten we dat er in het jaar waarin het kostbare document werd bijgewerkt dat de vizier Ankhaf de eindverantwoordelijke was voor de werkzaamheden, hij was de halfbroer van Khufu en dat de piramide bijna af was. Het enige wat ontbrak was de laatste kalklaag (ontbreekt tegenwoordig).
Het logboek staat nu tentoongesteld in het Egyptemuseum in Caïro.