Mensen Zijn Ooit In Dierentuinen Gezet Om Te Bekijken, Dit Is Iets Triests Om Nooit Te Vergeten
In het Koloniale tijdperk waren de ontmoetingen tussen ontdekkingsreizigers en inboorlingen behoorlijk interessant voor de eerstgenoemden. We zijn er ons goed bewust van dat de verrassing die gepaard ging bij het zien van deze mensen, omsloeg in iets anders. Omdat blanken mensen zagen met fysieke eigenschappen die zij nog nooit eerder hadden gezien, kregen blanken het idee dat zij zich eerder en beter hadden ontwikkeld dan welk ander volk dan ook. Hieruit was de gewoonte ontstaan om etnische tentoonstellingen te organiseren (zo werden ze genoemd) waarbij de situaties en leefomgevingen werden nagebootst van de volkeren die ze mee hadden genomen uit de nieuwe wereld. Van deze racistische opvattingen zijn vandaag nog te bespeuren, niet alleen in de foto's die we jullie laten zien, maar ook nog enkele plaatsen waar gebruiken hebben plaatsgevonden die we vandaag als belachelijk zouden beschouwen.
via cbc.ca
Wandelen door de tropische tuinen van Parijs ten tijde van de Etnologische Tentoonstelling van 1907
Voor die gelegenheid werden er zeker zes paviljoenen gebouwd die dezelfde bouwstijl hadden als in de landen die waren gekoloniseerd door Frankrijk. In elk van deze paviljoenen kwamen mensen te wonen uit die gebieden.
Dit was de ingang van het Indochina-paviljoen.
Het bouwwerk staat tegenwoordig nog overeind in de Jardin tropical de Paris. De Franse overheid is niet van plan de restanten van deze expositie te verwijderen omdat het daarmee lijkt alsof je de trieste gebeurtenissen in de geschiedenis wilt uitvegen, terwijl die juist herinnerd moeten worden.
De Expo in Brussel in 1958: Bezoekers geven een zwart Afrikaans meisje te eten.
Op de universele expo van Saint Louis (VS) werd een Congolese jongen genaamd Ota Benga tentoongesteld. Vervolgens werd hij geplaatst in de dierentuin in de Bronx waar men wilde doen geloven dat hij voor de olifanten zou hebben gezorgd
Eigenlijk waren ze van plan om hem in een apenkooi te plaatsen en hem tentoon te stellen. Toen hij eindelijk terugging naar Afrika besefte hij dat hij deze plaats niet meer zijn thuis kon noemen en keerde terug naar de Verenigde Staten. Daar, gegrepen door depressie pleegde hij zelfmoord 1916.