Let op wat je zegt want honden SNAPPEN wat je zegt zo toont een onderzoek aan
Alle baasjes van honden weten heel goed dat zij lijken te kunnen begrijpen wat we bedoelen als we "praten" met hen. Honden zijn eraan gewend om een onderscheid te maken in de verschillende toonaarden in onze stem en kunnen daar een betekenis uit afleiden. Maar tot nu toe was nog niet duidelijk tot in hoeverre de woorden die we gebruiken, door hen begrepen kunnen worden. Door een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Eötvös Loránd universiteit in Boedapest door onderzoeker Attila Andics, heeft men ontdekt dat er grote overeenkomsten zijn in de manier waarop de hersenen van de viervoeter en die van mensen talige informatie verwerken.
De eerste stap in het onderzoek was om een groep honden te trainen die absoluut stil konden blijven zitten tijdens een MRI-scan van de hersenen.
Toen het onderzoek eenmaal was gestart kon er worden aangetoond dat "de mentale processen van honden om sociale en emotionele informatie in taal te analyseren heel veel lijken op die van mensen."
Enikő Kubinyi
De hersenen van deze dieren lichtten op dezelfde manier op overeenkomstig de verschillende toonaarden wanneer zij verschillende soorte klanken horen (van zowel mensen als andere honden); vrolijke stemmen, speelgeluiden lokten andere reacties uit dan geluiden die pijn of gevaar aangeven, op dezelfde manier waarop dit bij mensen gebeurt. Hier het onderzoek.
In het onderzoek is ook het luisteren van honden die naar gesprekken van de baas luisterden, met verschillende toonaarden en insteek.
In enkele gevallen konden er lovende woorden worden gehoord met een toon die net zo enthousiast was, in andere gevallen werden dezelfde woorden gebruikt maar met een neutrale emotionele toon in de stem. De functionele neurologische scan heeft laten zien dat de "linker hersenhelft bij honden luisterde naar het woord op zich terwijl de rechterhersenhelft reageerde op het soort intonatie die werd gebruikt." Om de gedachte op te laten komen dat er een reeële beloning is, moest het lovende woord worden gebracht met een vriendschappelijke toon. Kort gezegd, je hond weet wat je bedoelt wanneer je "braaf" zegt en weet ook of hij gehoord is of niet!