Onderaan Elke Plastic Fles Staat Een Nummer: Controleren, Want Het Is Belangrijk Voor Je Gezondheid
Al vaker hebben we het probleem van plastic besproken en hoe dit elke uithoek van onze planeet vervuilt. Oplossingen voor hergebruik van plastic en het opruimen ervan zijn er veel, maar geen enkele oplossing heeft een grote omslag in de situatie teweeggebracht.
Overtuigd ervan dat jullie genoeg weten over plastic? Het grote voordeel is het lichte gewicht en buigzaamheid. Hoe dat precies allemaal tot stand komt, kunnen wij allemaal leren. Pak een een plastic fles, kijk wat voor een nummer erop staat en kom meer te weten over dit fantastische materiaal.
via afamily.vn
Misschien zag je het nooit of vroeg je het je altijd al af: waar staat dat nummer nou voor dat onderop plastic flesjes staat?
Er bestaat niet één soort plastic maar juist heel veel soorten. Wat plastic zo interessant maakt is dat je van deze verschillende soorten allemaal nieuwe kunt maken.
Plastic bestaat uit hele lange ketens koolstofatomen die weer aan andere materialen verbonden worden. Die andere materialen bepalen wat voor een soort plastic het wordt.
Er zijn doorzichtige en niet-doorzichtige soorten plastic, stevige en buigzame, en soorten plastic die afhankelijk van de verbinding die de koolstof aangaat, harder of zachter wordt.
Elk plastic bestaat uit verschillende moleculen die je niet zomaar samen kunt recyclen. Het is net alsof je karton met glas wil versmelten, dat gaat niet.
Daarom is het ook zo belangrijk dat het nummer onderop staat, want dan kunnen afvalsorteerders de verschillende soorten scheiden voor de recyclingsfase.
Hier de lijst met nummers en de soorten plastic die daarbij horen: we zetten de eigenschappen op een rijtje en ook waarvoor ze gebruikt worden.
1) PET: Staat voor polyethyleentereftalaat en is het meestgebruikte soort plastic om dingen in te verpakken en is lichtgewicht en buigzaam.
Je moet deze flesjes maar één keer gebruiken want anders vergroot je de kans op bacteriële besmetting. Verder komen er giftige stoffen vrij die de werking van je endocriene stelsel kunnen verstoren.
Om PET te reinigen is simpel afwassen niet voldoende; er zijn aggressieve chemicaliën en speciale machines voor nodig.
2) HDPE: Een plasticsoort die een hoge dichtheid van moleculen heeft. Dit vertaalt zich terug in het feit dat dit materiaal stugger is, doorgaans gebruikt voor shampooflessen, reinigingsmiddelen, keukenolie en speelgoed.
Experts raden aan om flessen water met dit nummer erop te kopen, het water is schoner en het flesje is mogelijk het veiliger.
3) PVC : Zijn kortere naam is ongetwijfeld bekender dan zijn langere: polyvinylchloride.
Alle verpakkingen met etenswaren zijn hiervan gemaakt, sommige flessen olie voor koken, speeltjes voor dieren en kinderen. Zulk soort plastic kopen wordt afgeraden omdat er giftige chemische stoffen vrijkomen.
4) LDPE : Anders dan bij HDPE staan de koolstofketens veel verder uit elkaar en maakt dit plastic zeer flexibel. Het is niet mogelijk om eten te verpakken hierin omdat het er gevaarlijke stoffen vrijkomen.
5) PP : De twee P's staan voor Polypropyleen. Het wordt gebruikt voor om zachte etenswaren in te verpakken zoals melkproducten: yoghurtverpakkingen zijn van dit buigzame en lichte plastic gemaakt. Het is een thermohardend polymeer. Dat betekent dat het plastic niet smelt als het warm wordt. In vergelijking met andere materialen kan het goed vocht buiten houden.
6) PS : Kopen jullie een huishoudelijk apparaat, dan komen jullie vast wel polystereen tegen. Het zijn die witte en lichtgewichte stukken die het product tegen een val beschermen. Ook gewone plastic bekertjes en bordjes zijn van polystereen gemaakt. Blootstellen aan vuur zou je niet moeten doen omdat het vrijkomen van kankerverwekkende stoffen mogelijk is.
7) Other : In deze categorie komen alle andere soorten plastic terecht die niet in eerdere categorieeën passen, zoals een mix van een of meer materialen. Ook alternatieve materialen die niet afkomstig zijn van fossiele materialen hebben het nummer 7.
Nu weten jullie wat meer over dit materiaal. Controleer of het soort plastic dat je gebruikt goed is door het nummer op de bodem te controleren!