Het Verhaal Van De ‘Liegende’ Arts Die Het Voor Elkaar Kreeg Een Hele Stad Te Redden Van De Nazi’s
Tijdens de verschrikkelijke jaren van de Tweede Wereldoorlog waren er mensen die honderden levens wisten te redden in landen die zwaar werden getroffen door de Duitse deportaties (Polen).
We hebben het over mensen die op eigen kracht, met risico voor eigen leven, in hun eentje het lot wist te verzachten van enkele mensen die als levensonwaardig werden gezien vanwege hun geloof of ras. Eugeniusz Sławomir Łazowski was zo iemand, een Poolse arts die met zijn medische kennis een heel stadje wist te redden.
Joden met de Poolse nationaliteit waren de eersten die slachtoffer werden van de nazistische vernietigingsmachine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder hen vielen de meeste slachtoffers.
Un villaggio polacco durante la seconda Guerra mondiale.
Toen Rozwadów, de stad waar hij woonde, werd bezet door de Duitsers zetten Eugenius Łazowski en voormalig studiegenoot Stanisław Matulewicz een tyfusepidemie in scene.
De twee ontdekten dat als ze kleine hoeveelheden van de bacterie inspoten die tyfus veroorzaakt, mensen als besmet werden aangemerkt bij de medische keuring en toch niet de symptomen van deze gevaarlijke ziekte gingen ontwikkelen.
Dankzij de list van Łazowski en Matulewicz ging er al snel het gerucht rond dat er een tyfusepidemie op het punt van uitbreken stond. De Duitsers plaatsten de stad daarom in quarantaine.
Op deze manier konden 8,000 mensen deportaties dwarsbomen, en vrijwel zeker ook de dood ontlopen, en dan te weten dat je als jodenhelper de doodstraf kreeg, maakt vandaag Łazowski en Matulewicz tot helden die de levens hadden gered van veel onschuldige mensen.